Posezení u krbu je velmi příjemné. Musíte ale zvolit dobrý nábytek

 Interier 
08. října 2018 13:48 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Posezení je u krbu více než žádoucí Pinterest
Krbová kamna nebo krbové vložky jsou dnes velmi módní. Lidé si je pořizují nejen z praktických, ale i estetických důvodů. Po náročném dni je totiž posezení u krbu balzám na duši. Jenže aby posezení bylo opravdu dokonalé, musíte vhodně zvolit nábytek.

Přes léto si na krby doma asi nikdo nevzpomněl a raději popíjel chladivé nápoje na terase, pod pergolou nebo u zahradního bazénu. Jenže teď jsou domácí krby opět v centru pozornosti. Sledování ohně za krbovým sklem je velmi uklidňující. I proto si krb zaslouží vytvoření útulného koutku, kde si podzimní či zimní posezení opravdu užijete.

Poloviční potěšení

Pokud si doma jen necháte postavit krb, ale už nevěnujete pozornost výběru sedacího či odkládacího nábytku v jeho okolí, bude požitek z plápolajícího ohně jen poloviční. Samotný krb totiž k dokonalé atmosféře rozhodně nestačí.

Okolí krbu musíte vhdně doplnit o nábytek, který vše pěkně umocní. Rozhodně by před krbem neměla chybět nějaká lenoška nebo menší gauč. Pokud nemáte dostatek místa pro sólo gauč před krbem, alespoň umístěte obývakovou sedací soupravu tak, abyste na krb hezky viděli, aniž byste se museli složitě otáčet.

U krbu oceníte také houpací křeslo, které dokáže relaxační atmosféru skvěle podtrhnout. A nebojte se, tento kousek se hodí i do moderních interiérů. Houpací křesla lze totiž pořídit v nejrůznějších podobách. Milovníci moderního umění tak mohou sáhnout po ladném designovém kousku třeba i s polštářovým polstrováním. S kvalitním houpacím křeslem si odpočinek u krbu výborně užijete.

Odkládací prostor

Ať už před krb umístíte lenošku, gauč, houpací či obyčejné křeslo, nesmíte zapomenout také na menší stoleček. Na něj můžete odložit sklenku vína, teplý svařák, voňavou kávu nebo knížku.

Konferenční stolečky lze sehnat různě velké i vysoké, vybírejte tak, aby ladily se zbytkem interiéru. Pokud máte méně místa, poohlédněte se po stohovatelných stolcích, nezaberou moc místa, přitom se na ně vejde hodně věcí.

Co se týká materiálu, záleží na tom, jak máte zařízený zbytek pokoje. Rozhodně nic nezkazíte přírodním dřevem, tento materiál vypadá dobře třeba v kombinaci s kovem. Pokud máte interiér zařízený v industriálním stylu, pořiďte si stolek třeba z betonu nebo mramoru. O industriálním stylu jsme blíže psali zde.

Pufy, taburety a sedací vaky

Pokud rádi a často přijímáte návštěvy a stává se, že se vás okolo krbu sejde více, rovněž existuje jedno praktické řešení. Pořiďte si například taburety, flexibilný pletené pufy nebo sedací vaky. Nezaberou moc místa, přitom zajistí komfort i početnější skupině.

A pokud bojujete s místem, můžete vytvořit posezení svým hostům i pomocí polštářů. Nejvíce pohodlí vám zajistí maxipolštáře.

Myslete na bezpečnost

Ať už zvolíte kolem krbu jakýkoliv nábytek, vždy musíte myslet na bezpečnost. Kamna i krb musejí stát vždy na nehořlavém podkladu. Může to být dlažba, skleněná či kovová deska. Tato krytina by měla půdorys krbu přesahovat minimálně o 55 cm, před krbem dokonce dvojnásobně více kvůli odletu jisker.

Pro pohodlné a bezpečné interiéry je ideální vzdálenost krbu od nábytku minimálně 80 cm, ale v tomto případě platí, že více je lépe, komfortní zóny dosáhnete při vzdálenosti od 1,5 m. Kromě nebezpečí požáru hrozí i poškození nábytku, zejména toho z masivu nebo kůže. U různých druhů krbů se vzdálenosti samozřejmě liší. Třeba elektrické krby mohou být umístěny nábytku blíže. Vždy však dodržujte doporučenou vzdálenost výrobce, mimo jiné i kvůli proudění vzduchu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47