O úspoře energií koluje mnoho rad. Ne všechny jsou ale opravdu účinné

 Interier 
21. září 2018 13:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne vždy se vyplatí věřit radám, jak doma ušetřit za energie Internet
Snad každou domácnost trápí náklady spojené s topením či spotřebou vody. Ve snaze ušetřit nějakou tu korunu pak mají lidé tendenci věřit každé radě, kterou na téma úspory energií uslyší. Jenže ne všechny dobře míněné rady skutečně fungují.

Hodně živé diskuse vedou lidé například ohledně umístění radátorů. Mnozí totiž tvrdí, že když máme radiátor hned pod oknem, uniká nám drahocenné teplo ven. Vášně budí i dilema, zda je ekonomičtější dát přednost sprše před napuštěnou vanou. Víme, jak to ve skutečnosti je.

Radiátor pod okny

Asi 90 % radiátorů je umístěno pod okny. Obavy, že kvůli tomu uniká teplo ven, jsou ale liché.

Místo pod okny mělo svůj důvod v minulosti, kdy ještě okna nebyla tak dokonalá jako dnes a radiátory tak měly za úkol ohřát chladný vzduch, který jimi pronikal. Pokud ale vašimi okny vyloženě neprofukuje, není třeba se bát, že topíte pánu bohu do oken.

Ve skutečnosti moderními okny přicházíte maximálně o desetinu energie. O podstatně větší ztrátu tepla se postarají nezateplené zdi. Odborníci tvrdí, že stěnami může unikat až 35 % tepla. Jestliže máte doma starší okna a nejste o jejich těsnosti dvakrát přesvědčeni, instalujte na okna závěsy - ty vám pomohou udržet teplo v místnosti. Nezapomeňte ale na to, že se musejí zatahovat za radiátorem, nikoliv před ním.

Radiátory pod okny však mají svůj význam i v dnešní době, a to zejména estetický a praktický. V místnosti totiž zbude podstatně více místa na skříně a další nábytek.

Vypínání topení

Hodně lidí se snaží šetřit i tím, že když odchází do práce nebo jede na pár dní pryč, vypíná topení. Z hlediska úspor je ale výhodnější mít termostatickou hlavici po celý den nastavenou na nižší stupeň a po návratu z práce jen malinko přitopit. Vypnout topení úplně a pak studený byt vytápět znovu – to stojí víc, než v něm po celý den držet příjemnou teplotu. Za teplo tak utratíte méně a komfort bydlení se zvýší.

Topení se vyplatí vypnout v době,  kdy jedete pryč na více dní. To si ovšem můžete dovolit jen během mírné zimy. Pokud mrzne, riskujete, že trubky zamrznou. V takovém případě je lepší použít časový spínač na zhruba hodinu denně. Mělo by to stačit, aby voda v systému nezamrzla. Nejvhodnější je nastavit spínač na hodinu po východu slunce, kdy bývá teplota nejnižší.

Sprcha vs. vana

V souvislosti s úsporou vody se vedou nejčastější spory o to, zda vyjde levněji sprchování nebo koupel ve vaně. Jenže i když se to zdá být jasné, tak jednoduchá odpověď na tuto otázku není.

Podle odborníků totiž hodně záleží na tom, jak se člověk sprchuje. Do vany potřebujete okolo 80 litrů, zatímco pětiminutové sprchování znamená 60 litrů. Ze silné sprchy jich však může vytéct až 130 litrů. Je také důležité, jak vodu ohříváte a jak teplou ji máte rádi. Existují ovšem různé sprchy a některé z nich slibují i padesátiprocentní úsporu vody. Značné množství vody ušetříte i tím, když sprchu při mydlení se vypnete a pak jen zapnete na opláchnutí.

Stand-by režim

Peníze lze ušetřit i za elektřinu a v tomto ohledu se hodně muví o plýtvání prostřednictvím spotřebičů ponechaných v pohotovostním (stand-by) režimu. Tady je pravda jasná. I když podle pravidel nesmí žádný spotřebič prodaný v EU po roce 2010 mít pohotovostní spotřebu vyšší než 1 Wh, většinou má každý těchto spotřebičů doma několik a v součtu se už pak jedná o mnohem větší spotřebu.

Podle jednoho průzkumu utratí běžná domácnost za elektřinu použitou v pohotovostním režimu v průměru více než 800 korun ročně.

Užitečné tipy pro úsporu tepla

  • Kolem radiátoru by měl být dostatek místa, protože nábytek v jeho blízkosti pohlcuje teplo. Za něj lze umístit panely, které teplo odrážejí zpět do místnosti. Tam, kde jsou vysoké stropy, je vhodné nad radiátor umístit polici, jež nasměruje teplo do místnosti.
  • Ideální vlhkost vzduchu pro pocit tepla je přibližně 50 %. Je-li menší, pomohou rostliny nebo zvlhčovače. Větrejte třeba dvakrát denně asi 10 minut, nejlépe průvanem. Při větrání bychom neměli topit.
  • Nepřetápějte si doma. Každý 1 °C navíc znamená navýšení spotřeby energie o 6 %. Je nutné utěsnit okna a dveře. I když jsou staré, dobrou izolací lze snížit únik tepla až o polovinu. Radiátory musejí být čisté: prach dokáže zvýšit spotřebu až o 10 %. O tom, jak radiátor vyčistit, jsme psali zde.
  • Doporučené úsporné teploty: 20 °C v obýváku, 23 °C v koupelně, 15 až 16 °C v ložnici a kuchyni. Pokud teplota v místnosti klesne pod 12 °C, bude vytápění trvat dlouho.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47