Podlaha v kuchyni by měla být odolná. Jakou tedy vybrat?

 Interier 
10. května 2019 17:55 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Krytina v kuchyni musí odolat celé řadě nástrah Shutterstock
Kuchyně je místem, kde bývá nejvíce zatěžována podlaha. Čas od času na ni něco spadne, vylije se nebo se rozsype. Proto je potřeba vybrat takovou krytinu, která je skutečně odolná. Jak to ale poznat?

To, co je potřeba při výběru podlahy do kuchyně zohlednit, je především její odolnost proti nárazu, vodě a také hřejivost. Z výběru určitě vyřaďte kluzké podlahy, na kterých byste snadno mohli uklouznout. Stejně tak nejsou vhodné méně kvalitní laminátové podlahy, které velmi snadno může poškodit rozlitá voda. A vhodnou volbou není také koberec, který je náročný na údržbu a v případě znečištění se velmi těžce tyto usazeniny odstraňují. Co tedy zvolit? Nebojte, výběr je skutečně široký.

Dobrá voděodolnost

V první řadě by vás měla zajímat odolnost podlahy vůči vodě. Kuchyně je totiž místem, kde se poměrně často stávají nehody s rozlitím různých tekutin. Vhodnou volbou není dřevěná podlaha bez povrchové úpravy, ani levná laminátová podlaha. V tomto ohledu se nabízí dlažba a také vinylová podlaha. Nevýhodou dlažeb je jejich chlad. Řešením je pak podlahové topení.

Vydrží i náraz

Každému z vás určitě už někdy upadl na zem talíř nebo hrnec. Proto byste rozhodně neměli podceňovat kvalitu podlahy a nebrat tu nejlevnější variantu. U dlažeb totiž hrozí, že společně s talířem rozbijete i dlaždici. U vinylu je dobrou volbou brát ten syntetický, který vyniká vysokou odolností. Dá se sehnat v podobě plovoucí podlahy se zámkovým spojem, lepených dílců nebo měkčeného vinylu v pásech, které lze jednoduše vyměnit v případě poškození.

Zaměřeno na údržbu

Drobky, skvrny, voda. To jsou běžné nečistoty, s nimiž se v kuchyni setkáváte prakticky každý den. Takže další kriterirum, které je potřeba je zohlednit, je snadná údržba podlahy. V tomto ohledu se zase jako nejvhodnější varianta jeví vinyl a dlažba, které lze snadno vysát, zamést a vytřít. Tipy a triky, jak co nejlépe pečovat o různé druhy podlah, jsme psali zde.

Laminát je možný

Trváte na laminátu? Pak se však dívejte po takovém, který má speciálně upravenou nášlapnou plochu a hrany lamel proti nasákavosti. Samozřejmě počítejte s tím, že za takovou podlahu už si poměrně hodně připlatíte. Oproti těm obyčejným může být cenový rozdíl i 1000 Kč/m2.

Teplo od nohou

Kdo chodí doma rád bos, ten jistě ocení podlahové vytápění. Ale to nelze použít pro všechny typy podlah. Nevhodné jsou například korkové, dřevěné a další krytiny s vysokým tepelným odporem. Pro tyto účely je vhodná dlažba, vinyl i kvalitní laminát. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve