Výběr zahradního grilu. Výhody a nevýhody různých typů

 Technika 
07. května 2019 10:32 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Někdo rád griluje na uhlí, jiný na plynu Shutterstock
S příchodem jara se z českých zahrad začíná pomalu a jistě opět linout vůně grilovaného masa, ryb či zeleniny. Možná se zahradní gril teprve chystáte pořídit nebo zvažujete pořízení nového. Trh nabízí obrovské množství grilů a vybrat ten správný rozhodně není jednoduchá záležitost.

O tom, že není gril jako gril, není třeba pochybovat. Každý typ má něco do sebe a při výběru tak záleží nejen na finančních možnostech nakupujícího, ale i jeho preferencích. Mezi základní typy zahradních grilů patří gril elektrický, gril plynový a gril na dřevěné uhlí. Každý z nich může nabídnout určité pozitivní, ale i negativní vlastnosti.

Před nákupem zahradního grilu je vhodné si položit několik základních otázek, které vám pomohou s výběrem. V prvé řadě musíte mít jasno v tom, kde plánujete grilovat – jiný typ grilu využijete na zahradě, jiný na terase, v zimní zahradě nebo lodžii. Podstatné je také to, jak často budete gril využívat nebo pro jak početnou skupinu hodláte grilované speciality připravovat. Malé grily jsou vhodné až pro osm lidí, střední pro 15 a na větším už připravíte jídlo až pro 25 osob. Klíčovou roli hrají také vaše finanční možnosti.

Gril na dřevěné uhlí a brikety

Tento typ grilu je vhodný pouze pro využívání ve venkovních prostorách, protože se během grilování uvolňuje dráždivý dým. Pokrmy získávají díky uhlí i briketám lahodnou chuť s nádechem kouře. Některé modely jsou dokonce vybavené udírnou. Příprava grilovaných pochoutek na uhlí a briketách vám ovšem zabere více času a námahy.

Rozehřátí grilu trvá poměrně dlouhou dobu, asi 20 až 30 minut. Oproti ostatním typům se ovšem dokáže rozpálit na mnohem vyšší teplotu. Díky tomu připravíte pokrmy za výrazně kratší dobu. Při výběru se podívejte, zda je gril vybavený speciální funkcí snadného zapálení a uhašení (Quick Start a Quick Stop), která vám ušetří mnoho starostí. Tento typ grilu vyniká oproti ostatním také nižší pořizovací cenou, což může být vykompenzováno náklady za uhlí či brikety.

Gril na uhlí často nedisponuje funkcí regulace teploty, a proto se méně zkušeným kuchařům může snadno přihodit, že pokrm omylem připálí. Nevýhodou může být i náročnější údržba. Během grilování odkapává obsažený tuk přímo do ohně, což má za následek uvolňování škodlivých látek. Tomu lze zabránit použitím hliníkového tácku. Gril je navíc potřeba pořádně vyčistit a vydrhnout, protože se kvůli uhlí a častým připáleninám hodně ušpiní. Využité uhlí je po grilování nutné vždy bezpečně zlikvidovat.

Dřevěné uhlí lze na rozdíl od briket zapálit rychleji a snadněji. Při ohřevu je efektivnější, protože uvolňuje více tepla. Spotřebujete ho sice větší množství, ale oproti briketám po něm zůstane méně popela. Naopak dřevěné brikety vydrží hořet déle a zajišťují stabilnější ohřev. Na rozdíl od uhlí uvolňují během spalování chemické látky a zanechávají více popela.

Plynový gril

Nabízí větší komfort během grilování a je vhodný i pro méně zkušené kuchaře. Využijete jej při grilování na zahradě, balkoně i terase, protože neuvolňuje štiplavý kouř. Pro ohřev je nutné zajistit dostatek plynu z propan butanové lahve, která je dražší než klasické dřevěné uhlí a brikety. Potěší vás ovšem jednoduchým a rychlým zapalováním i rozehřátím již do 10 minut. Výhodou je funkce tzv. piezoelektrického zapalování bez nutnosti využití zapalovače či sirek.

Předností je funkce regulace teploty, která vám umožní dosáhnout požadovaného propečení. Plynový gril vyniká i velmi snadnou údržbou. Často disponuje vyměnitelným středem a neodkapává z něj tuk jako u grilu na dřevěné uhlí. Plynový gril vám ovšem nenabídne intenzivní chuť kouřového aroma. Jako kompenzaci můžete využít speciální aroma systém, který se skládá z misek. Ty lze naplnit například vínem, pivem nebo kořením. Minusem může být vyšší pořizovací cena grilu i samotného paliva, ovšem plynové grily disponují poměrně dlouhou životností.

Elektrický gril

Jedná se o skladný gril kompaktnějších rozměrů, který lze pohodlně využívat i v uzavřených prostorách. Během grilování se totiž neuvolňuje dráždivý dým. Výhodou je velmi rychlé rozehřátí, jednoduché použití, komfortní čištění, snadná regulace teploty a prosté napájení ze sítě. Příprava pokrmů na grilu není příliš náročná a nevyžaduje tolik zkušeností. Grilovaná jídla ovšem nenabydou lahodné kouřové chuti jako z grilu na dřevěné uhlí. Elektrický gril lze využívat po celý rok, nehledě na roční období. Potěší vás i poměrně nízká pořizovací cena.

Na co dbát při výběru grilu

Ať už si vyberete jakýkoliv typ grilu, vždy byste se měli řídit důležitými parametry. Které to jsou?

  • Vybavení – gril může disponovat udírnou, poklopem i teploměrem.
  • Bezpečnost – kvalita materiálu, stabilita nožek či podstavce, zabezpečení ohně, ochrana před spálením (tepelně izolovaná madla apod.).
  • Materiál – jeho odolnost a pevnost.
  • Ovladatelnost, manipulace a údržba.
  • Rošt a jeho polohovatelnost.
  • Praktické funkce a odkládací plochy.
  • Design a rozměry.

Grilovat lze ale i méně tradičně, například na japonských teppanech. O tomto druhu grilování jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod