Okolní prostředí na nás působí víc, než si připouštíme

 Exterier 
04. května 2019 07:45 / Marcela Plachá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Výhled do zeleně člověka uklidňuje Depositphotos
Okolní prostředí je důležitější, než si lidé myslí. Zásadně ovlivňuje vaši náladu, zdraví i pracovní výkon. A nejedná se jen o prostředí v okolí vašeho bydliště, ale také v okolí vašeho zaměstnání. V přívětivém prostředí jde vše lépe. Výhledy z okna by měly být uklidňující a ladit vás pozitivně.

Klidné prostředí s fantastickým výhledem do zeleně si zřejmě přeje každý. Mnohdy to může být důležitější než dopravní infrastruktura a občanská vybavenost. Zda bydlet či pracovat v centru města nebo poblíž lesa, je téměř životní otázkou. Tam, kde se budete cítit dobře, vám totiž půjde všechno dobře.

Buďte bohatší

Vhodné pracovní prostředí vás obohatí ve všech směrech. Řadou studií bylo prokázáno, že obyvatelé měst, kteří mají ve svém okolí dostatek vegetace nebo je alespoň v docházkové vzdálenosti v jejich nejbližším okolí, jsou na tom zdravotně výrazně, psychicky i fyzicky, lépe.

Odborníci také tvrdí, že prostředí významně působí na rozvinutí nebo potlačení dědičných vloh, na mezilidské vztahy, na nervovou soustavu, na tělesnou i duševní stránku člověka. A příjemné pracovní prostředí jednoznačně zlepšuje a zvyšuje i pracovní výkony. Je tedy jasné, co pro své vnitřní i vnější bohatství potřebujete….

Výhled do zeleně i na historické město

Jasnou podmínkou pro optimální psychický a fyzický vývoj každého jedince je zdravé životní prostředí. Jedině zdravý člověk může dobře vykonávat práci a soustředit se na činnost. A k zdravému životnímu prostředí jednoznačně patří zeleň. Stromy a rostliny působí na lidský organismus velmi pozitivně. Navíc snižují znečištění atmosféry tím, že z ní odstraňují cizorodé látky včetně polétavého prachu a těžkých kovů.

Vegetace rovněž omezuje negativní vliv hluku na organismy. Vzrostlá zeleň nejenže odráží zvukové vlny do různých směrů, ale navíc je i pohlcuje. Dalším obrovským přínosem je působení zeleně na mikroklimatické podmínky ve městech, a to ochlazováním prostředí výparem, zadržováním vody v prostředí, odrážením a pohlcováním slunečního záření, vytvářením stínu a podporou výměny vzduchu: nemalým způsobem tak snižuje efekt tepelného ostrova. Koruna středně velkého stromu v horkém letním dnu vypaří až 80 litrů vody.

Vytyčte si priority

Každému vyhovuje něco jiného. Najdou se i milovníci industriálního stylu, kteří netouží po ničem jiném, než žít či pracovat v průmyslové zóně s výhledem na tovární komíny. O tom, že ani industriální styl nemusí působit chladně, jsme psali zde. Své kouzlo může mít i panelové sídliště. Vždy ale platí, že pro spokojený a šťastný život potřebuje každý jedinec vhodné prostředí, kterého nebude ubíjet, ale obohacovat a inspirovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod