Tipy pro voňavější a čistší domácnost: Co všechno dokáží tablety do myčky?

 Tipy a inspirace 
01. května 2019 18:36 / Gabriela Simenonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Tablety do myčky mají v domácnosti široké využití Shutterstock
Tipy a triky na voňavější a čistší domácnost se vždy hodí. Víte, jak využít tabletu do myčky jinak než na mytí nádobí v myčce? Pojďme se podívat, jak ji můžeme efektivně využít.

Tableta do myčky je malá, ale šikovná. Neuvěříte, jak široké uplatnění v domácnosti může mít.

Čistá a voňavá pračka

Na důkladné vnitřní vyčištění pračky se používá speciální prostředek. Pokud ho však nemáte po ruce a vaše pračka potřebuje rychlý pročišťující zásah, adekvátní náhradou budou i tablety do myčky. Stačí, když do prázdného bubnu vhodíte jednu až dvě tablety a pračku nastavíte na dlouhý program. Látky obsažené v tabletách odstraní z pračky usazeniny a nejenže ji krásně vyčistí, ale i provoní.

Na odolné skvrny

Tablety do myčky lze využít i na opravdu kvalitní vyprání kuchyňských utěrek, na kterých často zůstávají mastné a mimořádně odolné skvrny. Na to, abyste se jich definitivně zbavili, stačí použít tabletu do myčky jako prací prostředek. Jednu tabletu vhoďte do bubnu pračky s textilem, který potřebujete zbavit mastných skvrn a využijte delší prací program.

Plastový nábytek bude jako nový

Možná jste už vytáhli svůj plastový nábytek na balkon či terasu a zjistili jste, že není právě v top stavu na nadcházející letní sezónu. Zažloutlý, ale i jinak znečištěný plast lze velmi efektivně vyčistit kašičkou, kterou si vytvoříte z rozdrcené tablety do myčky nádobí a z malého množství vody. Po vyčištění s takto jednoduše pořízených přípravkem nezapomeňte plast umýt i čistou vodou.

Dokonale čisté WC

Určitě zkuste zaexperimentovat s tabletami do myčky i v případě WC. Vhoďte jednu tabletu do mísy a nechte působit nejlépe přes noc. Pak můžete dočistit WC kartáčem a výsledkem bude čistý a příjemně vonící záchod.

Když už nevíte, co použít na špinavou troubu

Na mastnou troubu někdy nepomáhají ani prostředky, kterým jinak plně důvěřujete. Zkuste si vyrobit kašičku ze dvou až tří tablet do myčky a z vody. Do ní přidejte i trochu z prostředku, který běžně používáte. Houbičkou na nádobí směs nanesete na znečištěný povrch trouby a nechte chvilku účinkovat. Pak už jen setřete, mastnota by měla pouštět už bez přílišného drhnutí. Na závěr ještě nezapomeňte povrchy omýt vodou, aby na nich nezůstala žádná chemie.

Porcelán jako nový

Časem se na porcelánu vytváří jakýsi matný povlak a možná máte doma i zažloutlé kousky, kterým byste chtěli vrátit jejich původní krásu. Postup, který vám prozradíme, se však nedá použít na neglazovaný porcelán a také na porcelán s kovovým zdobením. V ostatních případech si můžete vytvořit intenzivní bělicí lázeň z tablety do myčky, kterou si rozpustíte v přiměřeném množství vody. Porcelánové nádobí do lázně ponořte a nechte působit alespoň 4 - 5 hodin. Pak už jen důkladně opláchněte vodou. O tom, jak zvolit správné tablety do myčky, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve