Ekologické stavební materiály: V kurzu je dřevo, ale i konopí, sláma či hlína

 Rekonstrukce 
03. května 2019 19:02 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
O ekologické stavební materiály je čím dál větší zájem Depositphotos
Ekologické trendy pronikají snad do všech oblastí - do módy, gastronomie, zdraví, zahrady, ale i do stavebnictví. Zájem o přírodní stavební materiály rok od roku roste. Pokud se chystáte stavět nebo renovovat nemovitost, možná vás také osloví materiály jako dřevo, konopí, sláma či hlína.

I když mnozí ekologové nedají na přírodní materiály dopustit, neoplývají jen samými výhodami. Než se proto rozhodnete stavět v ekologickém duchu, zjistěte si o přírodních materiálech vše, ať pak nejste zklamaní.

Šetrný přístup k životnímu prostředí proniká do stavebnictví čím dál častěji, což je určitě chvályhodné. Nikoho tak už asi nepřekvapí, že se po boku průmyslově vyráběných stavebních materiálů začínají ve větší míře používat i ty přírodní. Díky moderním technologickým postupům mají vylepšené vlastnosti a nacházejí své uplatnění i v moderních stavbách. Zatímco dřevo má ve stavebnictví pevné místo po celou dobu, výrobky z konopí, slámy či hlíny si jej musí znovu vybojovat. Přečtěte si o jejich výhodách a slabinách.

Dřevo je klasika

Dřevo patří mezi nejstarší stavební materiály vůbec a díky vzrůstajícímu zájmu o dřevostavby se o něm mluví stále více. Používání dřeva jako stavebního materiálu ale rozhodně není jen výsadou dřevostaveb, nachází širokou škálu uplatnění i při realizaci tradičních typů budov a při rekonstrukcích. Často se dřevo používá i jako pomocný materiál (lešení, bednění, podpůrné konstrukce). 

Lidé oceňují vzhled dřeva i jeho vlastnosti. Je dobře opracovatelné a snadno dosažitelné. Navíc díky svému ušlechtilému vzhledu láká i k vysloveně uměleckému zpracování. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že se dřevo musí chemicky chránit proti dřevokazným houbám (fungicidními nátěry), proti dřevokaznému hmyzu (insekticidní postřiky) a proti účinkům požáru (antipyrotika snižující vznícení a hořlavost dřeva).

Konopná izolace

V posledních letech se na trhu objevily různé izolační materiály vyráběné z přírodních zdrojů. Patří mezi ně také konopná izolace, která má vynikající tepelněizolační i akustické vlastnosti a odolává vlhkosti i škůdcům. Výhodou konopí je, že v zimě izoluje a v létě zajišťuje ochlazování budovy. Je tak ideální ekologickou alternativou k neprodyšným polystyrenovým deskám. Stavaři ocení také to, že konopná izolace má vysokou objemovou hmotnost, je rozměrově stabilní a nesléhavá. Navíc z environmentálního pohledu je to obnovitelná surovina s velmi snadnou recyklací.

Mezi hlavní nevýhody konopné izolace patří především vyšší cena a také zařazení do třídy reakce na oheň E, což značí dobrou hořlavost materiálu.

Slaměné panely

Dříve se sláma využívala pro výrobu doškových střech a dnes opět zažívá renesanci. Využívá se zejména pro výrobu panelů, které mohou být použity pro zhotovení nenosných částí konstrukcí budov. Jádro panelu se vyplňuje lisovanou slámou, povrch je pak opatřen kartonem. Lisovaná sláma obsahuje přísady proti škůdcům a hlodavcům. Lisuje se za vysokého tlaku a teploty, má kompaktní rozměry a dobré tepelněakumulační schopnosti. Je dobrou alternativou k sádrokartonovým či OSB deskám, nesmí se však používat pro nosné konstrukce. O stavbách ze slámy jsme blíže psali zde.

Nevýhodou slámy (stejně jako celé skupiny přírodních rostlinných surovin) je jistá vlhkostní citlivost. Dlouhodobé vystavení materiálu na bázi rostlinných vláken účinku nadměrné vlhkosti může způsobovat biologickou degradaci působením bakterií, plísní či hub. Proto by tyto materiály použité ve stavební konstrukci měly být vždy spolehlivě odděleny od zdrojů vlhkosti. Při správném návrhu a montážním provedení stavby by však s vlhkostí v konstrukci neměly být problémy. Další nevýhodou rostlinných materiálů bývá jejich hořlavost. Ta se snižuje přísadami retardujícími hoření.

Panely z hlíny

Hliněné panely se na českém trhu objevily poměrně nedávno. Jsou ideálním přírodním materiálem pro montované interiérové příčky, mohou se použít také na vnitřní vrstvu stěn u dřevostavby. Ve stavebnictví se používá nepálená hlína, která dokáže dobře přijímat i vydávat vlhkost.

Hlavním nedostatkem je náročnější montáž a především horší dostupnost na trhu. V sousedním Německu se však s hliněnými panely setkáte poměrně často.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve