Chcete bydlet dobře za málo peněz? Zkuste slaměný dům. Je levný a navíc ekologický

 Technika 
23. února 2018 12:12 / Jan Novák
  4
📷
3 fotografie v galerii
Pořizovací náklady jsou nízké a ušetříte také na provozu Shutterstock
Rádi byste bydleli ve svém, ale ceny novostaveb jsou nad vaše možnosti? Zvažte stavbu domu ze slámy. Pořizovací náklady jsou nízké a ušetříte také na provozu. Nemusíte se navíc ani bát, že by vám dům lehce shořel.

Sláma se jako ryze zemědělská surovina dostala do stavebnictví díky lisování balíků. Domy ze slámových balíků jsou populární v zahraničí a staví se i u nás. Lákají například tím, že splňují standard nízkoenergetického či pasivního domu.

Ve slámovém domě žijete blíž přírodě

Sláma je přírodním materiálem. Neriskujete tak, že se po letech ve vašich zdech nečekaně objeví nějaká zdraví nebezpečná látka. Slaměné stavby jsou také levnější, skvěle izolují a vytvářejí pro lidský organismus příznivé mikroklima.

I slámové domy však stojí obvykle na betonových základech. Někteří stavitelé poté volí dřevěný skelet, který vyplní balíky lisované slámy, jiní dávají přednost kompletně slaměné stavbě. První varianta je dražší, neboť platíte i za dřevo a služby tesaře.

I dům ze slámy splňuje bezpečnostní standardy

Předpoklad, že dům ze slámy je z hlediska vzniku požáru vysoce rizikový, neplatí. Testy ohnivzdornosti slaměných objektů omítnutých hlínou totiž neukázaly v tomto směru žádné problémy.

Slaměný dům také není prostupnější pro škůdce, než jsou jiné stavby. Myši k k vám mohou zabloudit tak jako tak, a to bez ohledu na materiál vašeho domu. Na slámě nemají co sežrat, takže je neláká více než dřevo nebo cihly.

Informací o domech ze slámy je dostatek

V dnešní době jsou informace o stavbě domu ze slámy mnohem dostupnější, než tomu bylo například před deseti lety. Ideální je návštěva některého z majitelů těchto domů, nebo workshopu, které se konají po celém Česku.

Pokud vám slámový dům z nějakých důvodů nevyhovuje, a přesto chcete bydlet rychle a levně, můžete obrátit svou pozornost například ke stavbě domu z modulů, o které jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod