Pařeniště je levnější než skleník a zvládnete ho doma vyrobit i sami

 Exterier 
21. února 2018 11:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stavba pařeniště není nijak složitá Internet
Pořídit si na zahradu skleník není zrovna nejlevnější záležitostí. Alternativním řešením je pařeniště. Zvládne ho vyrobit i průměrný kutil a proti skleníku vás přijde na zlomek ceny.

Pařeniště může mít mnoho podob. Někdo dá přednost stabilnímu z betonových prefabrikátů, jiný pro jeho stavbu využije třeba cihly, které zbyly ze stavby, a někdo vsadí na jednoduchou dřevěnou konstrukci. A pokud nemáte k dispozici sklo nebo stará okna, vystačíte si i s fólií. Ty jsou k dostání i v mrazuvzdorné a teplem svařitelné variantě.

Princip fungování pařeniště

Principem fungování pařeniště je zakrytý, izolovaný prostor, kde ve dne stoupne teplota o několik stupňů oproti okolí a rostlinky tak mohou růst daleko dříve než na okolním otevřeném záhonu.

Obvyklý rozměr pařeniště je přibližně metr na metr a půl, podle toho jaká seženete okna. Klidně ale můžete vytvořit i daleko větší pařeniště, záleží jen na vás. O rozdílech mezi skleníky a fóliovníky jsme psali zde.

Co je na stavbu potřeba

Postavit pařeniště je opravdu jednoduché a svede to téměř každý s minimálními náklady. K zhotovení potřebujete tento materiál:

  • několik prken silných 3 až 4 cm
  • čtyři rohové hranoly 5 x 5 cm široké a 50 až 60 cm dlouhé

Šířka a délka pařeniště se řídí podle oken, která máte k dispozici. K zateplení použijte pěnový polystyren alespoň 3 cm silný. Mohou to být i odřezky.

Jak na to

Nařezaná prkna přibijte na hranoly a vytvořte širší (severní) 40 cm a užší 30 cm (jižní) bočnici. K uzavření rámu si připravte alespoň 10 cm široké prkno, které po délce rozříznete napříč. Vzniknou dva trojúhelníky, se kterými začnete spojovat bočnice přibíjením do hranolů na obou stranách tak, že širší část bude nahoře. Dále směrem dolů budou stejně široká prkna. Šikmým řezem je dán sklon oken směrem k jihu. Předpokládaná výška pařeniště nad okolní terén na severní straně je 20 cm a na jižní 10 cm.

Pro zvýšení životnosti pařeniště je vhodné potáhnout vnější stranu rámu kašírovanou fólií. PE fólie se za sezonu rozláme. Na vnitřní stranu rámu připevněte kolem dokola jako tepelnou izolaci pěnový polystyren, na který natáhněte rovněž kašírovanou fólii.

Rám je připraven k vložení do jámy. Výšku nad terénem upravíte zatloukáním rohových hranolů. Rám je možno zasypat. Vrch rámu zakončete latěmi širokými 2 x 3 cm.

Výběr fólie nepodceňte

Fóliovníky představují levnější a jednodušší alternativu skleníků. Při jejich výběru záleží především na typu fólie, která tvoří jejich stěny. Nejlevnější fólie, které však při troše štěstí vydrží jednu sezonu, jsou silné cca 0,1 mm a může je potrhat nejen vítr, ale i neopatrnější zacházení s nimi.

Nejideálnější jsou třívrstvé fólie, jejichž životnost může být až 5 let. Vnější vrstva obsahuje UV stabilizátory, které brání fólii proti slunečnímu záření. To by mohlo způsobit zkřehnutí materiálu a jeho následné rozlámání. Prostřední vrstva zabraňuje prostupu tepla přes fólii, díky čemuž nedochází v noci k velkým teplotním ztrátám.

A konečně třetí, vnitřní vrstva, která zabraňuje vodě, aby se srážela do kapek. Ta naopak stéká volně po stěnách a nedochází tak k zvlhčování rostlin, které by mohly být v důsledku nadměrné vlhkosti napadeny houbovými chorobami.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve