Energetický štítek domu odhalí, jak energeticky náročný je dům či byt. Naučte se zorientovat

 Rekonstrukce 
03. února 2021 15:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Energetická náročnost je dům od domu jiná Depositphotos
Ať už stavíte, rekonstruujete, pronajímáte nebo prodáváte byt či dům, měli byste mít takzvaný průkaz energetické náročnosti známý také jako energetický štítek či ve zkratce PENB. Ukládá to zákon.

Energetický štítek informuje o energetické náročnosti budovy. Jde v podstatě o srovnávací metodu a výslednou veličinou je vypočtená měrná spotřeba energie v kWh/(m²·K). Energetický štítek umožňuje budovy srovnávat z hlediska spotřeby energií a tím i nákladů na provoz. Metodika PENB hodnotí tyto parametry:

  • prostup tepla obálkou budovy
  • vytápění
  • chlazení
  • větrání
  • úpravu vlhkosti
  • přípravu teplé vody
  • osvětlení

K čemu je dobrý

Energetický štítek domu pomáhá kupci nemovitosti zjistit, jak energeticky náročný je dům či byt a tedy, jak poplatky zatíží měsíční rozpočet. Tento údaj je podobně zásadní jako při prodeji auta informace o spotřebě paliva.

Průkazy energetické náročnosti mohou zpracovávat energetičtí specialisté s osvědčením, které vydává Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Průkaz musí být zpracován úplně, objektivně a pravdivě. Zpracovává se zejména při prodeji, pronájmu, větších změnách domu a pro novostavby.

Povinnost ukládá zákon

Začněme zákonem č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií. V pasáži § 7a stojí, že energetický štítek domu si musí opatřit například:

  • stavebník, vlastník, společenství vlastníků při výstavbě domu nebo větších změnách
  • vlastník nebo společenství vlastníků při prodeji nebo pronájmu budovy
  • vlastník bytové jednotky při prodeji a od roku 2016 při pronájmu

Průkaz, lidově nazývaný energetický štítek domu, smějí vyhotovit jenom certifikovaní specialisté. Cena takové služby bývá různá, ale výsledek musí odpovídat předpisům. Někdo vám štítek obstará za 1 500 korun, jiný za dvojnásobek. Za seznam energetických specialistů zodpovídá Ministerstvo průmyslu a obchodu. O tom, že se vyplatí rozumět energetickým štítkům i v případě vysavačů, jsme psali zde.

Od A do G

Průkaz energetické náročnosti hodnotí energetickou náročnost budovy komplexně. Zohledňuje se, z jakých materiálů je dům postaven, jaké technologie jsou použity pro vytápění, chlazení, přípravu teplé vody nebo svícení, či zda a jaká zařízení se používají pro větrání a úpravu vlhkosti. Výsledkem je celkové zařazení nemovitosti do jedné ze sedmi kategorií – od mimořádně úsporné (A) až po mimořádně nehospodárnou (G). Energetický štítek domu „známkuje“ budovu písmenem, přičemž každé písmeno má svou barvu. Navzdory složitým výpočtům je tak energetický štítek domu ve výsledku srozumitelný každému. 

A (tmavě zelená) = mimořádně úsporná
B (zelená) = velmi úsporná
C (světle zelená) = úsporná
D (žlutá) = méně úsporná
E (oranžová) = nehospodárná
F (červená) = velmi nehospodárná
G (rudá) = mimořádně nehospodárná

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47