Nejlepší pomocník v domácnosti? Oblíbená limonáda odstraní rez i vodní kámen

 Tipy a inspirace 
06. května 2019 11:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
To, co u colových nápojů škodí na zdraví, pomáhá při úklidu Depositphotos
Klasickou colu nemusíte jen pít. Díky obsahu bublinek i kyseliny citronové umí být skvělým pomocníkem i v domácnosti. Nevěříte?

O tom, že colové nápoje nesvědčí zdraví a hlavně štíhlé linii, je všeobecně známo. Na vině je hlavně kyselina fosforečná, která odvádí z těla vápník, a také vysoký obsah cukru. Nicméně to, co je při konzumaci colových nápojů minusem, může být při úklidu výhodou.  

Odstraní rez

I když se to zdá být poněkud neuvěřitelné, cola výborně zabírá na rez. Pokud máte doma rezavé klíče nebo jiné nářadí, sáhněte po cole. Nechejte na nich tento nápoj chvíli působit a rezavé stopy pak jenom setřete hadrem. Cola má schopnost dostat rez i z oblečení – stačí nalít na skvrnu, nechat působit, a pak běžně vyprat. Stejně funguje i na odstranění mastných skvrn z textilu.

Vyčistí i nádobí a záchod

Cola údajně také umí skvěle vyčistit záchod. Stačí ji nalít do mísy, rozetřít po stěnách a za čtvrt hodiny spláchnout. A jednoduše si můžete vyrobit i vůni na záchod, na což vám stačí pár ingrediencí. Cola si umí také skvěle poradit s připálenými hrnci a pánvemi. Stačí dovnitř nalít colu, nechat působit přes noc a pak vylít. Připálenina bude pryč.

Zatočí s vodním kamenem

Nevoní vám ocet, ale přesto potřebujete odstranit vodní kámen z konvice? Nalejte do ní colový nápoj a nechejte působit přes noc. Vodní kámen bude pryč.

Vyleští chrom

Nemůžete stále vyleštit chromované věci a už jste utratili spoustu peněz na různé přípravky? Pak zbytečně nerozhazujte další a kupte si obyčenou colu. Právě ta to dokáže. Stačí, když poskládáte alobal do tvaru houbičky na nádobí, na chrom nalejete trochu coly a složeným alobalem chromový povrch přejíždíte. Výsledkem budete překvapeni.

Zbaví žvýkačky

Kdo měl někdy nalepenou žvýkačku ve vlasech, tak ví, jak je těžké ji z nich dostat. Cola to ale hravě zvládne. Stačí pramen namočit do nápoje a nechat působit. Takže žádné nůžky, žádné páchnoucí metody.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve