Zežloutla vám bílá kuchyně? Možná děláte tyto chyby

 Interier 
05. května 2019 17:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bílé kuchyně patří k těm nejoblíbenějším, ale také k nejháklivějším na chemikálie Depositphotos
Bílé kuchyně jsou stále velice oblíbené. Jejich nevýhodou je, že při špatném zacházení může bílá barva časem zažloutnout. Jakých chyb se vyvarovat?

Kuchyně v bílé barvě jsou jedny z nejčastějších, které lze vidět v českých interiérech. Není se čemu divit. Bílá barva totiž působí čistě, opticky zvětšuje prostor, je snadno kombinovatelná a prakticky nikdy nevyjde z módy. Aby bílá zůstala bílou, je však potřeba o ni správně pečovat, a o kuchyňskou linku obzvláště. Často totiž přichází do styku s různými potravinami a prostředky, které na ní mohou zanechat nehezké fleky. Víte, jak jim předejít nebo se jich zbavit?

Pozor na slunce

Žloutnutí bílé barvy často způsobují přímé sluneční paprsky. Proto, pokud máte linku v blízkosti okna, uvažujte nad vhodným zastíněním. Pořiďte si do oken žaluzie, které můžete snadno natočit tak, aby vám stále do prostoru dopadal dostatek světla, ale zároveň jste ztlumili ostré slunce.

Příliš chemie

Velký vliv na žloutnutí mají také špatně vybrané čisticí prostředky. Nechtěné zabarvení způsobují takové, které obsahují čpavek, chlor, aceton, aromatické uhlovodíky nebo více než 25 procent alkoholu. Tyto typy čistidel se často používají při mytí varných desek nebo grilů. Může se tak snadno stát, že při jejich aplikaci dojde k potřísnění linky a neštěstí je na světě. U každého čisticího prostředku si tedy dobře prostudujte jeho složení a případně si chraňte linku před jejím potřísněním třeba kouskem látky. Velký pozor si dávejte u nové linky, která by neměla být ničím čistěna ani namáhána po dobu několika hodin. 

Kvalita materiálu

Pokud se zrovna chystáte, že si pořídíte bílou kuchyňskou linku, tak volte především kvalitní materiál. I ten má totiž vliv na to, zda bude vaše linka dlouho zářit bělostí, nebo naopak začne rychle žloutnout, což platí především u lamina (LTD). Aby linka zůstala stále krásně bílá, zvolte dvířka z materiálů s vysokou odolností proti ultrafialovému záření. Platí to i u lesklých dvířek. I tento materiál je potřeba velmi šetrně čistit

Na nehody rychlý zásah

Nehody se občas stanou každému, a v kuchyni to platí dvojnásob. Každému z nás čas od času něco spadne nebo se rozlije. U bílých povrchů je potřeba zasáhnout velmi rychle. Například skvrny od kávy, hořčice, kari koření nebo červeného vína je potřeba je ihned odstranit, jinak se "zažerou" do materiálu a už je nedostanete pryč ničím. Na čištění však nepoužívejte žádné abrazivní látky nebo abrazivní houbičky, které by povrch mohly poškrábat a znehodnotit jej. Vypomoci si můžete například některými domácími čisticími prostředky. Připravte si čisticí roztok z 200 ml octa, 50 g jedlé sody a 400 ml teplé vody. Nebo smíchejte sůl s citronovou šťávou tak, aby vznikla jemná čisticí kašička. Jeden z prostředků naneste na hadřík, vyčistěte a utřete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008