Úložné prostory do malého bytu

 Interier 
08. května 2019 12:25 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Úložný prostor lze vytvořit i v malém bytě Internet
O tom, že šatní skříň pojme velké množství věcí a byt pak vypadá uklizeněji, není pochyb. Hodí se i do malého bytu, kde člověk bojuje s každým centimetrem. Jenže v případě malých bytů musíte vybírat obzvláště pečlivě.

Snad v každé domácnosti přibývají v bytě rok od roku nové a nové věci a je tak čím dál více obtížné najít pro ně místo. Obzvláště v případě, že žijete na pár metrech čtverečních. Dobrou zprávou je, že šatní skříně, do kterých se dá schovat hodně věcí, nemusejí být jen výsadou prostorných bytů. Pokud si ale skříně hodláte pořídit do malého bytečku, je třeba dodržet pár zásad, aby nakonec prostor nevypadal těžkopádně a zaskládaně.

Skříň je lepší než věšák

Jestliže chcete i v malém bytě mít pocit vzdušnosti a prostoru, musíte hledat možnosti chytrého uložení všech věcí. A začít byste měli v předsíni, o které se traduje, že je oknem do bytu.

Malý prostor si zdánlivě říká o úsporné řešení, kdy předsíň vybavíte maximálně úzkým botníkem a pár háčky na zdi nebo věšákem. Ačkoliv věšáky jsou populárním řešením, v malém bytě, pokud se jedná o uložení věci, se v předsíni daleko lépe osvědčí funkční a moderní šatní skříň. Najdete v ní místo nejen pro kabáty nebo bundy, šály, deštníky, kabelky, ale i pro všechny ostatní věci, které nemusíte mít po ruce každý den. Skříně poskytnou mnohem více úložného prostoru než tradiční věšák.

Dobře vše promyslete

Před pořízením skříně do malé předsíně se musíte v prvé řadě pořádně zamyslet. Vzhledem k tomu, že v malém bytě se počítá každý centimetr, musíte před nákupem jakéhokoliv vybavení pečlivě změřit místo, kde bude nábytek umístěn. Také se ujistěte, (zejména v případě skříně a dalšího velkého nábytku), jestli nebude omezovat průchod členům domácnosti.

Vizuální aspekty jsou samozřejmě individuální záležitostí, ale obyvatelé malých interiérů by měli věnovat pozornost několika faktorům. Je vhodné vybírat nábytek ve světlých odstínech, které opticky zvětší malé místnosti. Ze stejného důvodu bude vhodné zvolit šatní skříň se zrcadlem.

Multifunkční obýváková stěna

V malých bytech přijde vhod také multifunkční nábytek v podobě obývákové stěny. Není třeba se hned děsit, s mohutnými obývákovými stěnami z dob dávno minulých už dnes nemají nic společného. Společné mají jen jedno, a to funkčnost - umožňují zviditelnit elektronická zařízení a zároveň diskrétně ukládat oblečení a další doplňky.

K multifunkčnímu nábytku můžete také použít různé typy skřínek a dřevěné krabice, do níchž můžete uložit oblečení nebo ložní prádlo. Nic vám nebrání v tom, aby se přes den staly pohodlným sedadlem – stačí na nich rozložit dekorační polštáře.

Shrnovací dveře

Často výklenky malých rozměrů v koupelně nebo v předsíni jsou vnímány jako vada a problém pro uspořádání - zejména v případě malých interiérů. Ve skutečnosti mohou být předností bytu - stačí je zaplnit. Můžete do nich dát poličky nebo vytvořit v nich další skříň nebo šatní skříň. K tomuto účelu nezapomeňte použít posuvné nebo skládací (shrnovací) dveře, které při otevírání nezaujímají ani centimetr prostoru.

I nahoře je prostor

Malý prostor vás naučí dívat se trochu jinou optikou. Pokud je to jen trochu možné, využijte každé místo na stěně, a to po celé její délce i výšce. Obrovskou pomocí budou police a závěsné skříňky, které můžete umístit tak vysoko, kam dosáhnete. Dejte ale pozor, ať si byt úplně nezaskládáte, všechno má své meze a střídmost je rozhodně na místě. O tom, kam a jak do malého bytu umístit jízdní kolo, jsme psali zde.

Postel i pohovka s úložným prostorem

Do malého bytu se rozhodně vyplatí si pořídit postel a pohovku s úložným prostorem. Možná budete překvapeni, kolik věcí se tam vejde. A rozhodně nemusí jít jen o ložní prádlo. Klidně sem můžete ukládat sezonní oblečení, v dětském pokoji je pak úložný prostor pod postelí ideálním místem pro ukládání hraček.

Nábytek na míru

Nejen v případě malých bytů se často vyplatí nechat si vyrobit nábytek na míru. Díky tomu využijete opravdu každé místečko. Nábytek na míru může být postaven (nebo zavěšen) kdekoli – dokonce pod schody nebo pod stropem. Pokud vy sami nemáte dostatečnou představivost, nechte si poradit od zkušených designerů nebo bytových architektů. Mají s uspořádáním malých bytů bohaté zkušenosti a mohou vám nabídnout řešení, o kterém se vám ani nesnilo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47