Chcete snížit riziko nachlazení? Pak nepodceňujte sílu pokojových rostlin

 Interier 
07. září 2018 12:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokojové rostliny vás zbaví rýmy i nikotinu Shutterstock
Pokojové rostliny mají větší moc, než si možná umíte představit. Kromě toho, že díky nim vypadá každý interiér pozitivněji a že zelená barva umí vytvořit dobrý pocit, dokáží také zvlhčit vzduch, produkovat kyslík a odbourávat škodlivé látky.

Každá rostlina má své silné stránky - například kapradina platí za nejlepší detoxikační rostlinu pro formaldehyd a šplhavník (Scindapsus) jako jedna z mála rostlin odbourává nikotin.

Vlhkost vzduchu

Škrábání v krku, podrážděné oči a suchá ústní a nosní sliznice - tuto situaci snad zažil každý z nás. Na vině je většinou příliš suchý vzduch v místnosti. Pokojové rostliny vám mohou pomoci. Zlepšují totiž vlhkost vzduchu díky svému vysokému odpařování. Snižují riziko nachlazení a také pomáhají udržet vaši pleť svěží a mladší.

Zabiják škodlivých látek

Podle vědeckých studií pokojové rostliny znatelně snižují koncentraci škodlivých látek ve vzduchu v místnosti. Zvláště vysoké je zatížení škodlivými látkami v místnostech se špatnou ventilací. Klimatizační zařízení i větší množství lidí snižují obsah kyslíku v uzavřených prostorách na nezdravou úroveň.

Rostliny dodávají drahocenný kyslík a současně filtrují škodlivé látky ze vzduchu. Co se týče likvidace benzenu, nejlépe si vede břečťan popínavý (Hedera Helix), který odstraní 90 % látky ze vzduchu během 24 hodin. Druhou příčku v likvidaci benzenu obsadila dracéna (Dracena Massangeana) a dobře se umístila také rostlina s názvem Aglaonema Modestum, která má schopnost odstranit až polovinu benzenu ze zamořeného vzduchu.

Kvetoucí čističe

Mnoho pokojových rostlin dokáže nadělat nejen parádu, ale zároveň jsou vynikajícími likvidátory škodlivých látek a zvlhčovači vzduchu.

Chryzantémy: Dokáží pohltit formaldehydy a benzeny. Škůdci si na ně troufnou jen vzácně. Dobře se jim vede na slunci, na světlém místě.

Gerbera: Umí si poradit s formaldehydy i benzeny. Je snadná na ošetřování a pokud se pustíte do jejího pěstování, najděte této květině místo na slunci, na světlém místě.

Orchidej můrovec (Phalaenopsis): Skvělá proti jedovatému xylenu. Nejlépe se jí povede v polostínu.

Areka obecná: Ideální zvlhčovač vzduchu. Účinná proti xylenu, toluenu a formaldehydu.

Horská palma (Chamaedora): Vzduchový filtr. Účinná proti benzolu, trichloretylenu, formaldehydu.

Zelenec (Chlorophytum): Nejlépe vhodný do vlhkých prostor, jako jsou koupelny.

Kapradiny: Nejlépe účinkují proti jedům z barev, laků a kouře.

Dračinec (Dracaena): Multitalent na škodliviny. Dobrý účinek proti xylenu, toluenu a trichloretylenu.

Šplhavník (Scindapsus): Filtruje škodlivé chemické látky z textilií a stěn.

Lopatkovec (Spatiphyllum): Neutralizuje vzduch. Dobrý účinek proti amoniaku, acetonu a benzolu.

Břečťan: Přeměňuje škodlivé látky. Dobrý účinek proti formaldehydu a nikotinu.

Umístění rostlin

Ne každá rostlina snese tmavé místo. Kapradiny si vystačí s menším množstvím světla, potřebují však vysokou vlhkost vzduchu. Proto jsou ideální do koupelen. O pokojovkách, které jsou ideální do tmavých bytů, jsme psali zde.

Do polostínu jsou vhodné zelené rostliny jako zelence, šplhavníky nebo dračince. Světlé místo mají rády fíkusy nebo juky, stejně jako kvetoucí rostliny. Ty mají mnohem vyšší potřebu světla než čistě zelené rostliny.

Prudké slunce snášejí pouze obyvatelé pouště jako kaktusy a některé druhy palem.

Zdravá zálivka

Odstáté zbytky minerální vody nevylévejte, hodí se skvěle jako voda na zalévání vašich rostlin. Obsahuje minerální látky jako draslík, hořčík a stopové prvky jako železo. Rostliny vám budou za takovou zdravou zálivku velmi vděčné. Většina pokojových rostlin se také bude těšit z příležitostného osprchování vlažnou vodou. Sprcha osvobozuje rostliny s okrasnými listy jako fíkus, palmy nebo kapradiny od prachu a působí jako opravdová wellness kúra.

Původci nemocí

I pokojové rostliny mohou čas od času postihnout nejrůznější nemoci. Je třeba je pečlivě sledovat, řada příznaků má jednoduché vysvětlení.

Žluté špičky nebo odpadávající listy: Častou příčinou je příliš chladné místo.

Hnědé fleky na listech, žluté nebo odpadávající listy: Zkuste rostlinu méně zalévat, udržovat ji sušší.

Mladé listy se nerozvíjejí správně, jsou zakrslé nebo odpadávají: Zde by mohl být aktivní roztoč způsobující měknutí, rostlinu bezpodmínečně udržujte v suchu.

Špičky listů schnou, hnědnou nebo černají: Rostlina stojí na příliš suchém vzduchu.

Rostlina nekontrolovaně ztrácí listy: Často je to důsledek převlhčení substrátu, nebo nedostatku světla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47