Výhody, nevýhody a péče o dřevěnou kuchyňskou linku

 Interier 
22. srpna 2018 12:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvažte všechna pro a proti, než si pořídíte dřevěnou kuchyňskou linku Shutterstock
Kuchyňské linky ze dřeva jsou stále velmi oblíbené. Čistě vydrhnutá kuchyň může působit trochu neosobním dojmem, do kterého právě dřevěná kuchyňská linka dokáže přidat trochu tepla domova. Protože dřevo je klasický a přírodní materiál, vaše kuchyň s ním získá nadčasový vzhled. Všechno má ale i své nevýhody.

Je to jako s každým trendem. Pokud uvažujete, že si jej pořídíte domů, mělo by to být pouze v tom případě, že vám osobně přináší radost. Rozhodně to platí i o dřevěných kuchyňských linkách, které vyžadují určitou údržbu.

Spousta lidí pro kuchyňskou linku raději zvolí jiný materiál, když začnou přemýšlet, kolik péče dřevo potřebuje. Na kuchyňských linkách z jiných materiálů patrně není tak zřejmě vidět, že se jim nedostává optimální údržba, zatímco dřevěné linky začnou vypadat nevzhledně brzy po tom, co se o ně nikdo náležitě nestará.

Mějte na paměti náchylnost dřevěných povrchů k poškození vodou

Největší obavy vyvolává citlivost dřevěných linek vůči poškození vodou, kterému se těžko zabraňuje hlavně kolem dřezu. Kontaktu nezabráníte, ani když budete vodu puntičkářsky utírat. Vlhkost může působit pokřivení plochy a změnu barvy.

Povrch kuchyňské linky ošetřený olejem na dřevo by měl být vůči vodě odolný. Stejně byste ale měli být opatrní a zabránit cákancům, jak jen to je možné. Pravidelná údržba zahrnuje potírání speciálním olejem, voskem a občasné impregnace. I když to může znít jako spousta práce, nezapomínejte, že ostatní materiály také potřebují jistou údržbu a co je ještě důležitější, pokud se vám povede je poškodit, opravy většinou bývají nákladnější. Na druhou stranu opravu dřevěné linky, která je popálená nebo je na ní skvrna, která už nejde dolů, zvládnete sami s trochou povrchového broušení. Drobné poničení kuchyňské linky lze ještě snadno zachránit. Více jsme psali zde.

Jak můžeme sami provést pravidelnou údržbu

Pro oživení opotřebované dřevěné linky můžete zvolit následující postup. Nejprve všechno vyčistěte a odstraňte veškeré skvrny s pomocí soli a citrónu. Pokud je potřeba, můžete povrch i osmirkovat před tím, než nanesete vrstvu ochranného oleje, který můžete bezpečně použít na linku, kde budete zpracovávat jídlo, a vrstvu kondicionéru na dřevo. Kondicionér většinou obsahuje včelí vosk, který pomůže zacelit oděrky od nože a další poškození a chránit dřevěný povrch i do budoucna. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda