Na co si dávat největší pozor při výběru psacího stolu pro školáka či studenta?

 Interier 
02. srpna 2018 13:04 / Marcela Plachá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nemá vaše dítě špatný psací stůl? Pixabay
Připravujete se již v létě na školní rok? Dobře děláte. Zejména u dětí, které během posledního roku výrazně vyrostly. Ty totiž nezbytně potřebují nový psací stůl. Bez něj se místo pěkných známek připravte na návštěvy lékařů – děti totiž od špatného sezení může bolet skutečně „celý člověk“.

Dětské i studentské pokoje by měly být vždy jasně rozděleny na tři základní zóny: odpočinkovou s postelí, hrací s boxy na hračky a studijní. Všechny jsou důležité. Dítě si musí mít kde hrát, mělo by mít kvalitní matraci na odpočinek a perfektní psací stůl, u kterého se učení stane zábavou.

Prostor pro učení

Psát úkoly v kuchyni u jídelního stolu nebo v obýváku či v pracovně není zrovna ideální. Dítě by mělo mít na svou práci klid a vlastní prostor. Pokud chcete, aby vaše dítě nosilo ze školy pěkné známky, musíte mu učení zpříjemnit. Psací stůl musí plně vyhovovat jeho potřebám, zdravotnímu stavu, výšce i jeho stylu. V ideálním případě ho vybírejte spolu. Do studijního prostoru samozřejmě patří také police, šuplíky či regál. Vše se dá výborně sladit. V dnešní době seženete i za málo peněz dostačující nábytek. 

Výška a sklon psacího stolu

Psací stoly existují v mnoha provedeních, tj. stoly klasické, výškově nastavitelné či sklopné. Výška klasického psacího stolu se obvykle pohybuje okolo 72–75 cm. Pro malé školáky je ale takový stůl příliš vysoký. Vezměte je s sebou do prodejny a ke stolu je posaďte. Sami uvidíte, zda dítě příliš nezvedá ramena, nehrbí se nebo nevytahuje. Kromě výšky stolu je dobré zvážit také jeho mírný sklon. Sklopné desky jsou velmi výhodné.

Na čtení se totiž doporučuje, když je kniha položená na desce mírně nakloněna v úhlu 25 stupňů. Starší školáci a studenti si raději čtou v posteli. Není nutné jim to striktně zakazovat. Spíše jim pořiďte čtecí desku, kterou mohou mít v posteli položenou na stehnech. Vedle postele můžete umístit také žebřiny, na kterých si pak školák rád protáhne páteř. 

Velikost pracovní plochy

Studenti i školáci rádi na stole vrší hromady sešitů, bloků i knih. Proto by stůl měl mít dostatečně velkou pracovní plochu - nejméně metr a půl. Obecně platí, že pracovní plocha by měla být tak velká, aby dítě mohlo pohodlně psát, aniž by shazovalo loktem věci ze stolu. Při psaní nebo kreslení mají děti penály, barvičky a ostatní psací potřeby na stole, aby je měly po ruce. Aby se na stole neválely kromě psacích a školních potřeb také různé kabely, pořiďte psací stůl s otvory, kterými kabely snadno protáhnete k zásuvkám. Některé stoly mají také tzv. dutou nohu stolu, do které tyto kabely můžete schovat.

Materiál 

Za vhodné materiály jsou považovány ty přírodní, zejména dřevo. Nábytek z masivu je obecně tím nejlepším řešením do každého dětského pokoje. Mezi dětmi jsou oblíbené zejména zábavné stoly, které jsou sice o něco dražší, ale upoutají jak vizuální stránkou, tak svou praktičností, co se týče pracovní plochy. Menší děti ještě nemají tak dobrou jemnou motoriku a občas se stane, že při kreslení nebo psaní přetáhnou linku a místo na papír kreslí nebo píšou po stole.

Je proto dobré, když je deska omyvatelná a povrch je odolný vůči poškrábání. Určitým řešením jsou i plastové podložky, které se ale mohou po desce stolu posouvat a dítě je nerado používá. Nejen pro děti, ale i pro starší studenty je vhodnější, pokud má stůl zpevněnou horní desku speciálním lakováním a opatřenou ABS hranami i zakulacenými rohy. Riziko úrazu je pak výrazně nižší. 

Umístění

Pro stůl je důležité najít místo, kde je dost přirozeného denního světla. Pokud dítě používá počítač s monitorem nebo notebook, neměl by být na stole umístěn proti oknu, aby se v něm světlo neodráželo. Během zimy, kdy jsou dny krátké a rychle se stmívá, se hodí i stolní lampa. Při jejím umístění na stole dbejte na to, zda je vaše dítě pravák, nebo levák, aby si nestínilo. Kromě denního světla je ale také vhodné, aby měl školák výhled i na dveře. Dodá mu to více jistoty a přehled o místnosti. Jaký další nábytek vybrat pro malého školáka jsme psali také zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008