Kvalitní příbory vydrží celý život. Vyvarujte se při jejich výběru chyb

 Interier 
17. července 2018 11:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejlepší jsou celokovové příbory Shutterstock
Jídelní příbor je nedílnou součástí každé domácnosti. Pokud se zrovna chystáte příbory pořídit, poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší. Je třeba totiž zohlednit více faktorů než jen vzhled. Když ale výběr příborů nepodceníte, mohou vám sloužit klidně i celý život.

Příbory si člověk zas tak často nepořizuje, přitom je používá každý den. Sadu příborů lze v obchodě sehnat za pár stovek i za několik tisíc korun. Cena souvisí hlavně s kvalitou příborů. A tu není radno podcenit. Poradíme vám, na co se před pořízením příborů zaměřit.

Když výběru příborů věnujete patřičnou pozornost, budou sloužit nejen vám, ale i dalším generacím. Šetřit za každou cenu se v tomto ohledu opravdu nevyplatí. Nekvalitní kusy se totiž v průběhu let mohou začít ohýbat, jsou náchylnější k poškrábání a celkově ztrácejí svůj původní vzhled. Pokud má příbor různé plastové doplňky, mohou se začít odlamovat a podobně.

Dostatečný počet příborů

Před pořízením příborů si dobře promyslete, kolik kusů budete potřebovat. Vždy je dobré mít lžící, vidliček, nožů a hlavně malých kávových lžiček o něco víc, než je počet členů domácnosti. Obecně se za minimum považuje dvojnásobek počtu osob. V případě rodin s dětmi je určitě potřeba množství ještě navýšit.

Příbory lze kupovat jednotlivě po kusech, ale výhodněji vyjde celá souprava. Nejvíce se kupují sady příborů o 24 kusech, které mají lžíci, vidličku, nůž a kávovou lžičku pro šest osob. Větší příborové sady o 30, 60 či 72 dílech najdou uplatnění hlavně při větších oslavách. Většinou jejich součástí bývají také servírovací a dezertní příbory.

Materiál

V minulosti se příbory vyráběly nejčastěji z hliníku, to je ale už dávná historie. Dnes už je většina jídelních příborů vyrobena z nerezu, ale i tak je potřeba si kvalitu při nákupu pohlídat.

Věnujte proto pozornost přesnému materiálovému složení. Odborníci doporučují nerezovou ocel 18/10 nebo 18/0. Co toto označení znamená? Že do slitiny železa s uhlíkem bylo přidáno 18 % chromu a 10 nebo 0 % niklu, přičemž nikl zvyšuje pevnost. Kvalitní nerezové příbory jsou odolné proti poškrábání a působení kyselin, jsou snadné na údržbu (lze mýt v myčce) a neovlivňují chuť jídla.

Ideální jsou celokovové příbory, ale k dostání jsou také s dřevěnou nebo plastovou rukojetí. Za dřevěné či plastové rukojeti ovšem zalézají zbytky jídla a tyto příbory mají i menší životnost. Na druhou stranu přijdou vhod třeba dětem nebo starším lidem, pro které je držení klasických příborů obtížnější.

Design

Samozřejmě berte při pořizování nových příborů v potaz i vzhled. U celonerezových je velkou výhodou, že se hodí prakticky k jakémukoliv stylu i barevnosti stolování.

I mezi nerezovými příbory jsou velké rozdíly - k dostání jsou v minimalistickém stylu, zdobné i super moderní. Vybrat by si tak měl každý.

Na vzhled má velký vliv také povrchová úprava příborů. Kdo touží po luxusu, může sáhnout po stříbrných příborech. Ty jsou ale opravdu velmi drahé a dovolit si je tak může málokdo. U kvalitních nerez značkových příborů jsou v nabídce obvykle čtyři povrchové úpravy – leštěná, pískovaná, broušená a zlacená.

Tip: Pokud vám doma zbyly nějaké prastaré příbory, které už nepoužíváte, byla by škoda je vyhodit. Dají se z nich totiž udělat krásné bytové doplňky. O tom, jak starým příborům vdechnout nový život, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod