Koberec v kuchyni nemusí být katastrofa. Co bychom neměli při výběru opomenout?

 Interier 
30. června 2018 15:08 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je vítaným funkčním i designovým prvkem Shutterstock
Naše kuchyně je svatyně dobrého jídla i příjemných posezení s rodinou a s přáteli. Pokud nejste zastánci chladného minimalismu a strohé čistoty prostoru, nebojte se kuchyň vybavit kobercem.

Řada lidí nechce mít v kuchyni další lapač nečistot, za který považují právě koberec. Raději volí dřevěnou podlahu nebo jiné, umělé materiály, které se po rozlití mléka nebo vysypání mouky jednoduše vytřou a jsou opět jako nové.

Nečistoty z koberce odstraníte snadno

Pokud si ale myslíte, že s kobercem budete mít práce výrazně více, není to úplně pravda. Stačí jej vyluxovat a tekuté nečistoty odstranit jednoduše vodou se saponátem. Pokud zvolíte koberec na syntetické bázi, nebude po skvrně ani památky. Koberec nemusí sloužit jen v bytě.

Když máte doma malé dítě, které si rádo v době vaření hrává, koberec oceníte. Stejně tak přijde vhod v zimě vašim studeným nohám. Navíc celou kuchyň zpříjemní a zútulní a přinese do ní kus domácího tepla.

Jaký koberec do kuchyně vybrat?

Koberec na celou šířku podlahy se do kuchyně určitě nehodí. Raději sáhněte po kusovém koberci, který bude přiměřeně hustý, bude mít krátký vlas a nějaký neutrální vzor.

Zvládne tak i náročnější formy čištění, které bude určitě vyžadovat. Jednoduše ho vyprášíte, bude příjemný na dotyk a vzor zakryje drobné nečistoty. Nemusíte také myslet na to, že koberec jednou za několik let bude třeba vyměnit. Navíc koberec o rozměrech jeden krát jeden metr vyměníte snáze než ten, který pokrývá celou místnost.

Co bychom neměli při výběru opomenout?

Základním parametrem je zmíněná délka vlákna koberce. Platí, že čím nižší vlákno, tím lépe. Krátké vlákno zajistí, že koberec vydrží déle a bude se lépe udržovat. Dalším faktorem je hustota vlákna, kdy platí, že čím větší hustota, tím lépe pro údržbu a životnost koberce.

Je třeba také brát zřetel na materiál, ze kterého jsou koberce vyrobeny. Výrobci často používají pro kusové koberce polyester, akryl a bavlněnou přízi. Další možností jsou polyamidová vlákna, která nabízejí vysokou pružnost a odolnost vůči chemikáliím i biologickým vlivům.

Další možností je kusový koberec Bouclé, což je vlastně tkaný koberec bez vlasu. Je vyráběn na základě přírodního materiálu sisal. Tento přírodní materiál a polypropylen zajistí vysokou odolnost i snadnou údržbu koberce.

Koberce mohou být jednobarevné s nepřebernou škálou odstínů, záleží na výrobci a jeho nabídce. Také lze koberce osadit různými motivy a obrázky. Výrobci nabízejí různé velikosti a rozměry koberců. Nezapomeňte ale, že ne každý kusový koberec lze prát v pračce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty