Zapáchající odpad v domácnosti je nepříjemný. Řešení je přitom snadné

 Interier 
17. června 2018 13:28 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Zapáchající odpad nemusíte trpět Shutterstock
Pokud váš odpad ve dřezu, umyvadle, vaně nebo sprše pomalu odtéká nebo nepříjemně páchne, je třeba to řešit. Nemusíte mít ani po ruce speciální čističe, vystačíte si s ingrediencemi, které máte běžně doma.

Zápach z odpadu je krajně nepříjemný. Jako i v jiných přpadech i zde platí, že nejlepší je prevence. Udělejte vše pro to, aby u vás doma k tomuto problému vůbec nedošlo. Nejde o žádná náročná opatření.

Účinná prevence

Příčin, proč vám začne stávkovat odpad, může být hned několik. Některé problémy sami nevyřešíte, jiné zase ano. Velmi často se odpad v umyvadle nebo vaně ucpe kvůli vlasům a chlupům. Vlasy a mastnota spolu vytvoří knot, přes který odteče voda ze sifonu a ve spojení s kanalizací způsobí zápach v koupelně.

Předejít tomu lze pořízením sítka za pár korun. To velkou část vlasů a chlupů zachytí. Stačí ho pak pravidelně čistit a je dost možné, že se zapáchajícím a neodtékajícím odpadem už nikdy nebudete mít problémy.

V kuchyňském dřezu zase napáchá nejvíce potíží mastnota, ale i drobné zbytky jídla. I zde se vyplatí pořídit sítko. Pokud ale chcete pro prevenci udělat maximum, naučte se jednou týdně prolít odpad alespň třemi litry horké vody.

Zvonu jen tak neodzvoní

Gumový zvon na odpad pořídíte do padesátikoruny a je to pomocník, který by měl být v každé domácnosti.

Zvonem vytvoříte silný tlakový ráz, který prorazí ucpávku i dosti vzdálenou. Musíte však dokonale zaslepit všechny vývody odpadů a potrubí zaplavit vodou. Ve všech větvích systému mezi zvonem a ucpávkou musí být jen voda, bez vzduchu. Nestlačitelnost vody umožní přenášet rázy od zvonu, sloupec vody se vzdouvá a klesá.

Rytmickým stlačováním zvonu zvětšujete energii přenášenou vodou. Zároveň tím rozpohybujete a odstraníte ucpávku.

Chemické čističe

Velmi účinné jsou také nejrůznější chemické čističe. Ty je vhodné používat nejen ve chvíli, kdy je problém, ale i preventivně.

Každý čistič se ale používá trochu jinak. Před aplikací si proto pečlivě přečtěte návod použití.

Ocet a soda to jistí

Pokud zrovna žádný chemický čistič doma nemáte nebo se snažíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, můžete odpad vyčistit i pomocí sody a octa. O dalším využití sody v domácnosti jsme psali zde.

1. Do výlevky nasypte přibližně dvě až tři polévkové lžíce sody – klasické na změkčení vody nebo jedlé na vaření.

2. Jestli je odpad už zcela ucpaný, odstraňte nejprve hadrem nebo houbičkou přebytečnou vodu, poté vsypte sodu.

3. Po částech přilévejte dvě až tři deci octa. Buďte ale opatrní - soda v reakci s octem silně pění, postupujte proto pomalu.

4. Nechte působit deset až dvacet minut.

5. Jakmile přestane soda pěnit, propláchněte odpad větším množstvím studené vody.
Čištění je samozřejmě možné v případě nutnosti zopakovat.

Instalatérské pero

Pokud nepomohl ani zvon, ani chemie či ocet se sodou, zkuste přitvrdit. Pořiďte si instalatérské pero.

Nejprve demontujte sifon, abyste se snadno dostali do potrubí. Pak do potrubí vložte špičku ručního pera a zasunujte ho co nejdále. Pokud narazíte na odpor, začněte otáčet kličkou na druhém konci pera a přitom tlačte pero dopředu. Zkuste točit i na druhou stranu. Tímto způsobem lze odstranit měkkou a nepříliš velkou ucpávku v potrubí.

Když ale selže i tato metoda, nebude vám už zbývat nic jiného, než povolat odborníka. Profesionální firma dokáže odpad protáhnout strojem nebo tlakovou vodou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47