Jak vybrat koupelnové doplňky: Nakupte z jedné série a pozor si dejte na kýč

 Interier 
11. června 2018 16:16 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plastové hračky se do koupelny nehodí, pokud nemáte malé děti Pexels
Každou koupelna lze vylepšit bez stavebního zásahu. Je důležité tam pečlivě uklidit a zbavit se dětinských a kýčovitých ozdůbek. Třešničkou na dortu pak jsou koupelnové doplňky, jejichž výběr rozhodně nepodceňujte.

Než se pustíte do bezmyšlenkovitého pořizování doplňků do koupelny, zamyslete se minimálně nad tím, jaký materiál by tam měl dominovat. Některým místnostem sluší sklo, jiným nerez či keramika.

Výběr vhodného materiálu je důležitý nejen kvůli vzhledu, ale také životnosti a údržbě. Levné plastové výrobky se snadno čistí, brzy se však opotřebují, začnou měnit barvu i své vlastnosti.

Do reprezentativnějších koupelen jsou vhodnější doplňky ze skla, údržba je však náročnější a hrozí riziko rozbití. Skleněné předměty tak nejsou ideální volbou pro domácnosti s malými dětmi. 

Chromované nebo nerezové výrobky jsou pevné a vynikají dlouhodobou životností. Vybírejte ale jen dražší výrobky s kvalitní povrchovou úpravou, ty levné totiž mohou už po několika měsících začít rezivět.

Pokud stojíte o luxus a exkluzivitu, nebojte se investovat do doplňků z kamene, mramoru nebo dřeva s kvalitní voděodolnou úpravou.

Co je out?

Už jste svou koupelnu vybavili nejdůležitějšími doplňky a přemýšlíte, co dalšího pořídit? I když můžete v obchodech stále narazit na potahy na WC sedátka, velkým obloukem se jim vyhýbejte.

Už dávno jsou přežitkem, vypadají nevkusně a především jsou nehygienické. Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému studenému pocitu při dosednutí, pořiďte si WC sedátka z duroplastu s antibakteriální úpravou.

Tento moderní materiál jen minimálně reaguje na změny okolních teplot, takže je sedátko teplé i při prudkém ochlazení v místnosti.

Všechen kýč pryč

Koupelna má být místem pohody, slouží k relaxaci a zklidnění těla i duše. Neměla by obsahovat předměty, které zbytečně rozrušují.

Při vybavování koupelny se vyhýbejte kýčovitým doplňkům, které mohou být sice vtipné, ale do koupelny dospělých zkrátka nepatří.

Toaletní papíry s vtipnými popisy nebo veselé obrázky vás rozesmějí několikrát a pak budou jen kazit celkový dojem z koupelny. 

Výjimku mají rodiny s malými dětmi, které chtějí své ratolesti zabavit a pořídí jim nejrůznější koupelnové hračky. I ty ale mohou být v průběhu dne skryty ve skříňce.

Doplňky do koupelny nejsou jen držáky, stojany či odkládací poličky. Patří sem také designové doplňky pro sanitární techniku.

Detaily hrají roli

Chcete-li zlepšit vzhled své vany, podlahových vpustí, žlabů či toalet, zaměřte se na detaily. Na trhu jsou k sehnání například podlahové žlaby s designovými rošty, které mohou být vyrobeny z kovu, skla, kamene i dlažby.

Pořiďte si také podlahové vpusti s designovou mřížkou. Jedná se o drobné doplňky, které ale vypadají velmi luxusně, navíc jsou cenově dostupné. Pokud vám ale na penězích nezáleží, tenhle doplněk vaši koupelnu pozvedne v každém případě.

Až se vydáte do koupelnového studia nebo obchodu se sanitární technikou pro nákup doplňků, sepište si seznam všeho, co potřebujete.

Doplňky v sériích

Některé výrobky nesmí chybět v žádné koupelně, jiné sice tak důležité nejsou, interiér ale příjemně ozvláštní. Jde například o držáky na toaletní papír a štětku, koupelnová madla, mýdlenky nebo háčky na ručníky.

Chcete-li zachovat jednotný styl koupelny, pořizujte koupelnové doplňky v sériích. Řada výrobců navrhuje produktové řady, které se drží jednotného stylu a designu.

Držák na mýdlo, dávkovač mýdla či sklenici na kartáčky můžete mít ve stejném duchu. Plocha kolem umyvadla bude sjednocená a harmonická. Pokud budete kupovat vybavení do koupelny po jednom, dodržujte alespoň jednotu tvaru a použitého materiálu.

Když všechno sladíte do jednotného stylu a vyberete precizně zpracované výrobky z kvalitního materiálu, budete spokojeni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47