Jak zabezpečit schody proti uklouznutí? Způsobů je několik

 Interier 
17. května 2018 13:50 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Pád ze schodů může končit tragicky Shutterstock
Obzvlášť některé typy schodišť jsou natolik kluzké, že chůze po nich představuje nebezpečí pádu nejen pro děti a starší osoby, ale i pro mladé lidi bez jakéhokoliv pohybového handicapu. Nejvíce nebezpečné jsou pak schody při chůzi pouze v ponožkách, kdy špatný nášlap může znamenat nejen nohu v sádře. Jak ale schody nejlépe zabezpečit?

Nedá se nic dělat, ale schody kloužou téměř vždy, jelikož je jejich povrchová úprava většinou broušena dohladka. Jen výjimečně se setkáte s hrubým dřevěným či skleněným schodištěm. Možností, co dělat, aby schody neklouzaly, je hned několik. A jak správně na výstavbu schodiště se dočtete zde.

Výběr materiálu

Lakované dřevěné schodiště je velmi častou volbou při výběru schodiště do rodinného domu nebo mezonetových bytů. Vypadá krásně, je neutrální jak barevně tak co se stylu týče, dobře se udržuje a hodí se téměř ke všemu. Potíž však může nastat hned v počátcích používání, protože je svým jemným nátěrem velmi kluzké. Stejně tak kloužou i kamenné či mramorové schody, ale i skleněná i laminátová schodiště s jemným povrchem. Dobrou volbou jsou naopak schody z hrubých dlaždic. Ty se vám ale nemusí líbit, nebo se nehodí do typu vašeho interiéru.

Protiskluzová páska

Je velmi rychlým řešením, její instalace je zároveň jednoduchá a zvládne ji i někdo, kdo není příliš manuálně zdatný. Jediné, co musíte před její aplikaci udělat, je důkladně vytřít a vysušit schody. Aby páska dobře držela a plnila správně svou funkci, musí totiž důkladně přilnout. Jedině tak bude její instalace k něčemu a vy ji nebudete muset každou chvíli obměňovat. Na výběr je z několika barevných variant i šířek. Dokonce můžete sehnat i takové, které ve tmě zelenkavě svítí.

Lišty na hranu schodů

Jejich instalace je podobně jednoduchá, jako v případě protiskluzové pásky. Tím, že je nalepíte na hranu schodů, snížíte riziko uklouznutí a pádu při chůzi na schodišti. Výhodu mají v tom, že je seženete i v gumovém provedení, takže se hodí jak do interiéru tak na venkovní schody. Lepící páska je většinou přímo na spodní straně lišty a bývá odolná proti povětrnostním a teplotním podmínkám.

Hrubý nátěr

Pásky a lišty se však nemusí každému líbit, jelikož jsou na schodišti patrné na první pohled. V tomto případě můžete zvolit z široké palety protiskluzových nátěrů, za které si sice trochu připlatíte (v porovnání s páskami) a bude vás to stát i více námahy, ale výsledný efekt bude přijatelnější. Vyrábí se i v bezbarvé variantě, takže si jej na první pohled nemusí nikdo všimnout.

Lepící koberečky

Pokud máte rádi textilie a koberce obecně, může pro vás být přijatelnou variantou také instalace koberečku. Stejně jako lišty a lepící protiskluzové pásky jsou na spodní straně opatřeny silně přilnavou lepící páskou. Pozor ale při jejich výběru! I koberec totiž může být kluzký. Správně vybrané koberečky pak mohou krásně zvelebit interiér a vnést teplo na jinak chladné schodiště.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008