Máte tmavý byt? Můžete ho prosvětlit díky prvku, který je krásný i praktický

 Interier 
11. května 2018 13:02 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Prosklené dveře dokáží prosvětlit každý interiér Shutterstock
Není žádným tajemstvím, že nedostatek světla má na zdraví člověka neblahý vliv. Pokud bydlíte v tmavém bytě, je třeba udělat maximum pro to, abyste do interiéru dostali přirozeného světla co nejvíce. Víme, co v tomto ohledu může výrazně pomoci.

Mnohé byty připomínají spíše tmavé a ponuré kobky. Jenže často si za to lidé mohou částečně i sami. Nejde jen o to, vymalovat v tmavém bytě všechny stěny na bílo. Hodně světla vám ukradnou i interiérové dveře s plnou výplní křídla. Přitom řešení je docela snadné. Dejte šanci proskleným dveřím. O druzích skla i dalším využití tohoto materiálu v interiéru jsme psali zde.

Vliv světla na člověka

Dostatek denního světla v bytě je hodně důležitý. S množstvím světla se totiž zkvalitňuje naše vnímání, zlepšuje se zraková pohoda, interiér a věci v něm dostávají tvar, hloubku a barevnost.

Sluneční paprsky mají pozitivní vliv na metabolismus, imunitu nebo odolnost vůči stresu. Pokud naopak žijete v tmavém bytě, můžete začít trpět únavou, bolestmi očí nebo dokonce depresemi.

Prosklené dveře

Možná se to na první pohled nezdá, ale pouhá výměna dveří v interiéru udělá neuvěřitelné divy. A v tmavém bytě by rozhodně neměly chybět prosklené dveře.

Kromě toho, že skleněné dveře jsou vrcholně moderní prvek, který vašemu interiéru dodá výrazný osobitý vzhled, má oproti klasickým dveřím řadu výhod, kvůli kterým stojí za to o nich uvažovat.

Hlavní výhodou skleněných dveří je samozřejmě prosvětlení místností, ať už se jedná o obývací pokoj nebo chodbu, která by jinak byla temná a ve které byste museli daleko častěji sahat po vypínači. Propouštěné denní světlo zároveň prostor opticky rozšíří a odlehčí ho.

Krásné i praktické

Sklo je materiál, který je v porovnání se dřevem mnohem odolnější vůči mechanickému poškození. Naprosto dokonale odolává vůči vodě a páře, proto jsou skleněné dveře velmi vhodné do kuchyně nebo i do koupelny (jsou-li matné a neprůhledné).

Vzhledem k tomu, že se skleněné dveře vyrábějí z osmimilimetrového bezpečnostního skla, není třeba se bát, že byste je rozbili a pořezali se – bezpečnostní sklo je proti běžným nárazům odolné, a při velkém nárazu se rozbije na malé střípky, které nejsou ostré. Skleněné dveře nestárnou a neopotřebovávají se, mají tedy dlouhou životnost a jejich údržba není nijak složitá.

Je nutné ovšem pamatovat na to, že skleněné dveře musejí být zasazeny do speciální zárubně, nelze je zavěsit na klasické panty. Skleněné dveře také obvykle neizolují teplo a hluk, proto si dobře promyslete, kam je instalujete. Na druhou stranu chod skleněných dveří je velmi tichý, snadno se otevírají a zavírají.

Kam se skleněné dveře hodí

Prosklené dveře si můžete dát prakticky kamkoliv. Nejčastěji se ale objevují v obývacím pokoji či místnostech, které jsou obývány převážně přes den. Nedokáží totiž zabezpečit dostatečné soukromí, což může někomu vadit.

Někdo ale na tento drobný nedostatek nehledí a s klidem je namontuje i do koupelny nebo na toaletu. V tomto případě ale sáhne po matném a neprůhledném skle.

Chytrým kompromisem jsou pak dveře poloprosklené, kdy je sklo zkombinované s dřevěným materiálem. Takové dveře pak můžete dát klidně i do dětských pokojů. Pevná výplň ve spodní části dveří totiž snáze odolá nájezdům dětí i domácích mazlíčků. Vrchní prosklená část pak propustí dostatek světla do pokoje či naopak z pokoje ven, třeba do temné chodby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008