Pes v bytě vyžaduje specifickou podlahu. Jaké jsou nejvhodnější materiály?

 Interier 
29. dubna 2018 13:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Psím drápků odolají jen některé podlahové krytiny Shutterstock
Pokud máte v bytě psa nebo se ho chystáte pořídit, dobře zvažte, zda je váš interiér na čtyřnohého miláčka dobře připraven. Základem je vhodná podlaha. Pokud zvolíte špatný materiál, brzy vám ji svými drápky poničí a vám zůstanou kromě zdevastované podlahy jen oči pro pláč.

Podlaha do místností, kde se zvíře pohybuje, musí splňovat specifické požadavky. Musí být především snadno omyvatelná a odolná vůči zvířecím drápkům. Pokud se tedy chcete z podlahy těšit co nejdéle, je třeba se dobře zamyslet nad použitým materiálem.

Při pořízení štěněte je třeba počítat s loužičkami, potýkat se budete také se škrábanci od ostrých drápků a samozřejmě vás čeká také věčný boj s nečistotami, které zvířata dennodenně svými špinavými ťapkami zanáší do interiéru.

Drápky narušují povrch

To, jak bude podlaha namáhána, závisí hodně na dispozicích samotného zvířete. Každá rasa psa má jinou povahu. Zatímco malý klidný pes podlahu v podstatě nepoškodí, živější rasa jako například Jack Russel teriér je pro podlahu pohromou. Tito psi často skáčou, brzdí packami o podlahu, a tak na sebe škrábance nenechají dlouho čekat.

Obecně tak platí, že čím živější, větší a mohutnější rasu psa doma máte, zvyšuje se tím riziko poškození podlahy. A nemusí jít jen o psy, nebezpečí poškození krytiny drápky hrozí i u majitelů koček. Ty se rády protahují, brousí si drápky a hlavně jsou to zvídavá stvoření, která skáčou z podlahy na parapet, ze skříňky zase na podlahu a pořád dokola. Proto by se i majitelé koček měli zaměřit na kvalitnější a odolnější povrch krytiny.

Pozor na loužičky

Pořádně zabrat dostává podlaha také v případě, že máte štěňátko. Je třeba dbát na co nejrychlejší odhalení loužiček a jiných exkrementů, protože mohou u méně kvalitních povrchů, jako je třeba laminátová podlaha či koberec, způsobit flek a narušit povrch. Pokud jakákoliv tekutina dlouhodobě leží na laminátové nebo i dřevěné podlaze, rozhodně jí to neprospěje. Loužičku je tak třeba objevit co nejdříve.

Všudypřítomné chlupy

Problematické jsou rovněž zvířecí chlupy, jejichž barva může dosti kontrastovat s odstínem krytiny. Světlá srst je samozřejmě nejvíce viditelná na tmavé hladké podlaze a naopak.

Jako nepraktické se jeví v tomto ohledu koberce, do nichž se srst zachytí a ani výkonným vysavačem se ji mnohdy nedaří odstranit. Z ostatních druhů krytin vypadanou srst snadno vysajete, odstraníte prachovým mopem, nebo vytřete mokrým hadrem.

Neplechu ale nedělají jen chlupy. Nechybí ani šlápoty od mokrých a někdy i zablácených tlapek, kterým se dá jen těžko vyhnout. Zvolená podlaha by tak měla být snadno udržovatelná vytíráním.

Jakou podlahu zvolit?

Každý povrh má svá pro a proti. Je třeba zvážit, co bude vyhovovat zrovna vám.

Dřevěná podlaha

Dřevěné podlahy se těší velké oblibě pro svůj přírodní charakter a krásně probarvený vzhled se strukturou letokruhů a suků. Dřevěná podlaha udělá dobrou službu – nejenže dobře vypadá, ale hřeje a je příjemná na dotek. Ve srovnání s laminátovou krytinou je však náchylnější na poškrábání. Vybírat byste tak měli tvrdší dřeviny, jako je dub, buk či exotické dřeviny. Rovněž je dobré se zaměřit na kolekce a dekory se strukturovaným povrchem, na němž drobné škrábance lépe zaniknou. Ideální jsou řezané, ručně škrábané, broušené či kartáčované povrchy.

Pokud se pro dřevěnou podlahovou krytinu rozhodnete, měli byste dát přednost ošetření olejem před lakovanými variantami. Lak sice vytvoří na podlaze ochranný film, který je odolnější než olej, ale hůře se renovuje. Lakovanou podlahu nelze jen lokálně opravovat, musí se vždy celá kompletně zbrousit a znovu nalakovat. U olejového povrchu se případné škrábance přeolejují a tím se menší poškození zakryje. V současnosti výrobci pro drobná lokální poškození lakovaných i olejovaných krytin nabízejí speciální přípravky – poliše, které opotřebovaný povrch ošetří a oživí. Na větší poškození krytiny si ale raději pozvěte specializovanou firmu.

Laminátová podlaha

Laminátové podlahy jsou velmi odolné, ale v porovnání se dřevem chladnější a hlučnější. Ostré drápky psů a koček tyto podlahy zvládají lépe než podlahy dřevěné. Vzhledem k tomu, že laminátové podlahy mají lesklý a relativně kluzký povrch, budou zvířatům pod ťapkami více klouzat. Při výběru laminátové podlahy se zaměřujte na kvalitnější provedení, vybírejte krytiny s vyšší třídou zátěže.

Kvalita a cena laminátových podlah se odvíjí také od doplňkové výbavy, což může být např. antistatický či antibakteriální povrch, úprava aqua protect pro zvýšení odolnosti vůči vlhkosti, impregnace hran proti vlhkosti případně strukturovaný povrch a „V“ drážky pro působivější vzhled.

Měkčené PVC

Při výběru klasického měkčeného PVC, které je často nesprávně označováno jako lino, byste měli volit také typ s nejvyšší třídou zátěže. Výhodou PVC krytin je lepší cenová dostupnost, snadná údržba, pružnost a odolnost vůči působení vody. Tyto krytiny navíc nesesychají jako masivní dřevěné podlahy a v porovnání s laminátem jsou zase pocitově teplejší.

Pokud je krytina opatřena ještě dodatečnou polyuretanovou ochranou, je ještě odolnější. Dnes jsou k dostání i krytiny s protiskluzovým a antistatickým povrchem, kvalitní modely mají tvarovou paměť a nedochází tak u nich ke vzniku rýh a promáčklin v podlaze. Zajímavý je strukturovaný povrch, který je příjemný na dotek i na pohled a jakékoliv škrábance na něm lépe zaniknou.

Designové vinyly

Jako ideální krytiny se do domácností s domácími mazlíčky jeví podlaha z vinylu, tedy z tvrzeného neměkčeného PVC. Jejich povrchy jsou vysoce odolné, mají velmi dobrou elasticitu, jsou pružné a zároveň tvrdé, a tak se u nich není třeba jakéhokoliv poničení obávat. O vinylových podlahách jsme blíže psali zde.

V porovnání s klasickým měkčeným PVC, které se dá pořídit v rolích o různých šířích, se prodávají ve čtvercích či obdélnících a k podkladu je třeba je přilepit, nebo položit plovoucím způsobem. Vinylové krytiny nepotřebují žádnou speciální údržbu, bez problémů odolávají i déletrvajícím nánosům vody na povrchu.

Přírodní linoleum

Milovníci přírodních materiálů si mohou kromě dřevěných krytin vybrat také přírodní linoleum. Existuje jich několik druhů, ale velmi praktické jsou zejména ty, které je možné pokládat plovoucím způsobem bez použití lepidel. Jednotlivé dílce (čtverce a obdélníky) z příjemného hřejivého a voděodolného materiálu je možné skládat v podstatě jako puzzle.

Tento podlahový materiál se dobře snáší i s domácími mazlíčky. Poškození od drápků není třeba se obávat, srst se snadno odstraní pomocí vysavače či prachového mopu a zablácené tlapky lze z podlahy snadno setřít. Přírodní linoleum je ideální i pro lidi trpící astmatem, alergiemi a dalšími podobnými chorobami. Materiál je antistatický a případný prach a špínu lze rychle odstranit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008