Hledáte nenáročnou pokojovou rostlinu? Tyto porostou i v těch nejhorších podmínkách

 Interier 
23. dubna 2018 08:29 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Některé rostliny zvládnou i špatné zacházení Pexels
Ať si pořídíte jakoukoliv rostlinu, stejně vám nikdy nevydrží? Může to být vaší péčí, nedostatečnou či přehnanou zálivkou, ale i suchým vzduchem v bytě nebo tmavými místnostmi s nedostatečným přísunem světla. I tak ale můžete mít byt plný zdravých krásných květin. Nevěříte? Tak čtěte.

Nejčastějším problémem je, když se mermomocí snažíte o své květiny správně pečovat. A tak je každou chvíli zaléváte, až najednou po čase zjistíte, že květina už nějaký pátek nejspíš stojí ve vodě. Právě přehnaná zálivka je snad to nejhorší, co můžete květině udělat. Většina rostlin na to reaguje tak, že jí začnou uhnívat kořeny a to je cesta do záhuby.

Naštěstí existují pokojové rostliny, které zvládnou, když se o ně naopak chvíli starat zapomenete, nepotřebují moc světla a ani substrát nemusí být prvotřídní kvality. Budou vám bujně růst i v případě, že je jeden rok zapomenete přesadit nebo je budete mít na stinném místě. Toto jsou ony.

Aloe vera

Tato překrásná rostlina patří mezi sukulenty, které se obecně řadí mezi nenáročné pokojové rostliny. Pěstování aloe vera je velmi jednoduché a nevyžaduje žádné zvláštní úsilí. Jelikož se jedná o pouštní rostlinu, nebude se na vás zlobit, když ji zapomenete nějaký ten týden zalít. Naopak jí ale nedělá dobře, když bude dlouhodobě v přemokřené půdě.

Lopatkovec

Tato květina vám i bez jakékoliv zvláštní péče dokonce i pokvete. Není nutné jej zalévat příliš často, ale neměli byste dopustit, aby substrát vyschl úplně a na dlouho. Nicméně i tak nejspíš květinu zachráníte, když ji pak zalijete. Vzdušná vlhkost ale květině vyhovuje, tak ji můžete občas rosit.

Tlustice

Rostlina s vtipným názvem, která s přibývajícím věkem vypadá čím dál tím více jako bonsai. Stejně jako aloe vera však patří mezi sukulenty, které vydrží i dlouhé období bez zálivky. Nejlépe vám však pokvete na světlém místě a v létě ji můžete klidně přestěhovat ven. Přímé slunce jí však může spálit listy. Stačí ji zalévat jednou měsíčně a v zimě klidně ještě méně.

Dracéna

Pokojová rostlina, kterou seženete snad v každém květinářství či zahradnictví v mnoha různých barevných variantách za velmi přijatelnou cenu. Dracéna nepohrdne téměř žádným umístěním v bytě, nevadí jí stín, snese méně častou zálivku a jednoduše se množí. Dávejte pouze pozor, aby nebyla květina přelitá a nestála v průvanu.

Zamioculcas

Jedná se o další sukulent, který ocení i začínající pěstitelé. Květina dorůstá obřích rozměrů a neustále vyhazuje nové stonky s krásnými lesklými listy. Rozrůstá se však opravdu rychle, a tak je třeba ji každoročně přesazovat do většího květináče. Jinak totiž hrozí, že kořeny zaberou celý květináč a na hlínu, a tudíž i živiny, už nezbude místo.

Fikus benjamin

Ač je dle názvu maličký, nenechte se zmást. Maličké má totiž pouze listy, ale může vám doma vyrůst v pěkný košatý stromek. Fikus benjamin nemá problém růst i v suchém bytě s minimální zálivkou, kterou byste mu měli dopřávat až ve chvíli, kdy je zemina suchá. Navíc funguje jako skvělý filtr v domácnosti, jelikož je schopen odstraňovat nečistoty ze vzduchu. A pokud u vás nepřežijí ani tyto květiny, nevěstě hlavu. Tento originální trend oživí i takovou domácnost, kde se zeleni nedaří.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008