Babské rady, jak odstranit přilepenou žvýkačku

 Interier 
04. dubna 2018 10:52 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chutná vám, zažijete s ní i legraci, ale na koberci ji mít nechcete Shutterstock
Dostávali jste někdy žvýkačku ze sedací soupravy? Pokud ne, osud vás ušetřil jednoho z psychicky nejnáročnějších úklidů. Žvýkačka je totiž parádní lepidlo. A při boji s ním je každá rada drahá.

Při odstraňování žvýkačky se sedací soupravu nebo koberec snažíte zbavit směsi různých rostlinných nebo živočišných klovatin, gumy, pryže, syntetických materiálů, změkčovadel, tmelů, sladidel, oleje, aromat, cukrů nebo i tuhých parafínů. To vše vytvořilo lívanec, který se zdá být neodstranitelný.

S relativně čerstvou žvýkačkou si užijete

Pokud dáte na babské rady, výsledek zaručen není. Ale takřka jistě s odstraňováním žvýkačky strávíte nějaký ten čas a někdo to možná bude trochu masochisticky považovat i za zábavu. Čím začít?

Arašídové máslo

Na žvýkačku naneseme trochu arašídového másla. Jeho tuk a měkkost může začít reagovat s hmotou žvýkačky a ta se postupně díky olejnaté složce začne odlupovat. Při této metodě ale mějte na paměti, že posléze budete muset opět čistit i mastnou skvrnu, takže je to takové dvoufázové odstraňování. V druhém sledu tedy musí být připravena mýdlová voda a třeba měkký kartáček na zuby nebo hrubší houbička pro dočištění povrchu.

Odstraňovač tmelů

V hobby marketech je k dostání speciální odstraňovač tmelů. Pokud ho máte doma, zkuste to. Stačí nastříkat na místo, chvíli nechat působit a potom setřít vlhkým hadříkem.

Jiná lepkavá hmota

Takzvané vytloukání klínu (žvýkačky) klínem (jinou lepkavou hmotou) se zdá být na první pohled doslova šílené. Novou hmotu nanesete na starou a poťukáváním na postižené místo by se měla žvýkačka uvolnit. Podobně může fungovat i speciální hmota na čištění klávesnic, respektive prostor mezi klávesami – též na sebe nalepí starou hmotu a vytáhne ji. Pokud to nejde, nechte žvýkačku zaschnout a čtěte dále.

Zaschlou žvýkačku dejte zamrazit

Mrazte ji třeba i dva dny a potom ji odstraňte mechanicky. Měkkou hmotu prostě z povrchu nesundáte. Musí nějakým způsobem zkřehnout a změnit strukturu tak, aby se oddělila od koberce či sedací soupravy sama. Jde to ale ztuha, mrazu by měla být žvýkačka vystavena minimálně 20 minut.

Oblečení, na kterém je žvýkačka, se dá dát celé do mrazáku, nechat promrazit a potom žvýkačku na vícero pokusů odrolit. U sedacích souprav, čalounění nebo koberců je to těžší a musíte patrně použít zmrzlé sáčky s ledem nebo různé ledové obklady, které na místo budete opakovaně přikládat, a poté se snažit promrzlou hmotu vydrolit prsty nebo opatrně ostřejším předmětem. Ideální je lžička, případně raději plastová lžička. Snažte se příliš netlačit, abyste nepoškodili vlákno. Jak odstranit i jiné skvrny na koberci jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47