Vybavujete kuchyň? Poradíme vám, na jakém prkénku se vám bude krájet nejlépe

 Interier 
26. března 2018 14:40 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na materiálu při výběru prkénka velice záleží Shutterstock
Prkénko je jednou z nejpoužívanějších pomůcek v kuchyni, na které se v každé domácnosti připravují potraviny téměř každý den. Málokdo však při výběru kuchyňských prkének řeší, z jakého materiálu prkénko pořídit, a často koupí první, na které narazí – tedy plastové. Přitom jsou i jiná a někdy i lepší řešení.

Při výběru prkénka je důležité soustředit se nejen na cenu, což bývá prvotním kritériem velké části lidí. Přemýšlet byste měli i nad tím, zda chcete na prkénku pouze krájet, nebo na něm i servírovat potraviny, zda jej budete mýt v myčce nádobí a také jaký vliv mají na životnost vašich nožů.

Plast

Prkénko vyrobené z plastu je mezi lidmi velice rozšířené. Je velmi praktické, lehké na údržbu a cenově opravdu velmi dostupné. Navíc je můžete bez problému vložit do myčky nádobí, jelikož jsou vhodná pro umývání horkou vodou, nechytají pachy a jen výjimečně se vám trvale zabarví potravinami, které na nich krájíte. Jsou prakticky nezničitelné, příjemně se na nich krájí potraviny, ale jejich velkou nevýhodou je, že vaše nože poměrně rychle ztupí.

Dřevo a bambus

Ani prkénko vyrobené z přírodního materiálu, jakým je dřevo nebo bambus, není v domácnostech žádnou novinkou. Najdete je především tam, kde se lidé zajímají o životní prostředí, nebo si potrpí na styl a trendy. Dřevěné či bambusové prkénko je mnohem hezčí a cenově se pohybuje trochu výš než prkénka plastová. Záleží ale na druhu dřeva.

O dřevěná prkénka je však nutné pravidelně opečovávat speciálními oleji, aby nedošlo k jejich popraskání. Mají ale i jiné nevýhody. Nejsou totiž vhodná na mytí v myčce a poměrně snadno pohlcují pachy a barvy. Je tudíž dobré mít prkénka alespoň dvě – na maso a zeleninu. I dřevo je ale velmi pevné a odolné, pokud jej dlouho nemáčíte ve vodě. Navíc jsou šetrnější jak k životnímu prostředí, tak k nožům, jejichž čepele téměř vůbec netupí.

Sklo

I skleněné prkénko je k životnímu prostředí šetrnější než prkénko plastové. To lze ovšem říci o všech prkénkách, která nejsou právě z plastu. Mohou vypadat velmi stylově, ale jakmile vám spadnou na zem, můžete se s nimi rozloučit. Také se na nich při krájení silně tupí nože, které navíc nepříjemně skřípou. Lze je sice mýt v myčce na nádobí, nepohlcují pachy ani barvy, ale jsou vhodná spíš jako podložka na pracovní plochu než ke krájení.

Břidlice

Prkénko z broušené či štípané břidlice seženete buď samostatně, nebo v kombinaci se dřevem. Jedná se o velmi hezké prkénko, které slouží i jako velmi stylový dekorační prvek. Spíš než na krájení ho ale využijete právě na servírování již nakrájených pochutin, jako například sýra, roastbeefu, zeleniny a podobně. Využijete jej i jako podložku pod horké hrnce nebo na něj můžete položit sklenice s vínem či whisky.

Keramika

Zrovna tak keramické prkénko je úžasným dekoračním prvkem nejen do vaší kuchyně, ale i při servírování pochutin hostům. Je nejen odolné a funkční, ale sýry na něm budou vypadat velmi elegantně. Na tmavém podkladu vypadají dobře rovněž dezerty. Proč si pustit do domácnosti černou barvu, se dočtete zde. Navíc je stoprocentně pachově a chuťově neutrální, hygienické a antibakteriální a lze ho mýt v myčce na nádobí. Příjemnější je na něm ale potraviny servírovat, než krájet. Podobně jako u skleněného prkénka.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve