Zelená barva přinese do vašeho bytu jaro

 Interier 
18. března 2018 13:26 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zelená je barvou naděje, klidu a rovnováhy Shutterstock
Zelená barva patří sice k barvám studeným, ale přesto se v posledním období stává barvou v interiérech velmi využívanou. Je to barva rašícího jara, plodného léta, zeleného pole i mechu a jehličnanů v lese.

Zelená barva představuje barvu naděje, klidu a rovnováhy. Různé odstíny zelené poskytnou opravdu široké spektrum barevných efektů. Světlá žlutozelená je barvou přátelskou, mladistvou trávově zelenou. Přidáním bílé však již získá trochu vážnější efekt.

Zelená působí příznivě i vedle jiných barev

Jako slavnostní barvu hodnotíme smrkově zelenou, která vznikne přimícháním barvy černé a modré. Přidáním žluté do zelené dostaneme světlejší, mechově zelenou barvu, která je teplejší a měkčí. Tu je možné vhodně zkombinovat s jinými teplými barvami.

Co se barevných kombinací týče, zelená působí příznivě jak vedle teplých žlutavých, tak vedle studených modrých a šedivých odstínů.

Intenzita barev je vždy závislá na dopadajícím světle. Tmavé barvy pohlcují více světla, což znamená, že v méně osvětlených pokojích mohou velké světlé povrchy vyvážit špatné osvětlení. Zatímco bílá barva odrazí až 80 procent dopadajícího světla, tmavě zelená jej stejné množství zachytí.

Zelenou využijete v ložnici i koupelně

Se zelenou barvou se dnes v interiérech setkáváme velmi často. V tomto barevném duchu mohou být stejně dobře zařízeny ložnice, kuchyně, koupelny i dětské pokoje. Žádnou výjimku však netvoří ani zeleně vymalovaný obývací pokoj.

Než sáhnete po zelené, pamatujte na to, že lékařsky ověřeným faktem je, že v pokoji zařízeném ve studených barvách je člověku chladno dříve než tam, kde je pokoj zařízen v teplých barvách.

Pokud dáváte přednost jiným barvám, než je zelená, zkuste se inspirovat v tomto našem článku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47