Ukliďte dětský pokoj bez stresu a tak, aby úklid vydržel

 Interier 
04. března 2018 16:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V uklizeném pokojíčku je dobře dětem i rodičům Pixabay
Japonka Marie Kondo učí celý svět efektivně uklízet. Celá filozofie snadného úklidu spočívá v myšlence obklopovat se pouze těmi věcmi, které v nás vyvolávají radost.

Pokud se rozhodnete "od podlahy" uklidit dětský pokoj, vyhraďte si na to celý den. Dělat takovou práci na etapy je totiž stresující a ve výsledku mnohem delší, než když při tom strávíte několik hodin v kuse.

Co udělat první? Vyházejte všechno oblečení z poliček ven a spolu s dítětem vyhodnoťte, které kousky má rádo a velikostně mu sedí. Ostatní vyřaďte - ale pozor, ne do garáže či sklepa, ale dejte si tu práci a buď je prodejte, nebo darujte někomu potřebnému. 

Jen tak docílíte toho, že se věcí opravdu zbavíte. Zbylé oblečení rozdělte podle typu, poskládejte a vraťte zpět do skříně, kde mu přidělíte místo. Ideální je, když každý člen rodiny má všechno oblečení pouze na jednom místě. Má tak přehled a používá víc kousků.

Do komínků neskládat

Důležité je také, jak oblečení poskládáte. Marie Kondo radí nedávat věci do komínků, kde na kousky dole už nevidíte, ale dávat vedle sebe například do krabice od bot. Trička složená obvyklým způsobem ještě jednou přehneme a ohybem uložíme do krabice tak, aby byla vidět všechna vedle sebe.

Pak přijdou na řadu hračky. Třídění proveďte stejným způsobem jako s oblečením. S dítětem si dohodněte jedno místo, na kterém hračky budou, a kam se budou vždy po hře vracet. Pokud vám zbývá ještě energie, můžete ratolesti třeba vyrobit teepee. Jak na to, píšeme zde.

Obrázky protřídit

Množství obrázků, které nosí každé dítě ze školy či školky, se nebojte nemilosrdně a bez výčitek také protřídit. Vyberte pár povedených výtvorů na nástěnku nebo lednici, které budete obměňovat povedenějšími kousky, a zbytek vyhoďte, případně srolujte do tuby a schovejte.

Zdá se vám takový přístup radikální? Marie Kondo tvrdí, že tímto způsobem uklidíte nejen pokojíček, ale i ve své hlavě. A to je lákavé, ne?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47