Litinové nádobí dělí společnost. Někdo ho miluje, jiný zatracuje

 Interier 
28. února 2018 09:48 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Litinové nádobí je opět v oblibě Shutterstock
Litinové nádobí je součástí kuchyní už opravdu dlouho a v posledních letech opět získává na popularitě. Málokteré kuchyňské vybavení ale dokáže lidi rozdělovat tak moc, jako právě nádobí z litiny. Někdo nadává na složitou údržbu a vyšší hmotnost, příznivci zdravého a ekologického kuchtění na nádobí z tohoto materiálu naopak nedají dopustit.

Litina je čisté železo s vysokým podílem uhlíku, zpravidla nad 2,14 %. Své využití má napříč historií snad ve všech oblastech lidské činnosti a svoje si odsloužila i v kuchyni. Nezničitelné litinové nádobí se zpravidla dědilo po babičkách a čím bylo starší, tím lépe se s ním vařilo.

V dnešní době se vedle technicky pokročilých materiálů klasická litina do kuchyní vrací, a to velmi úspěšně. Litinové nádobí dnes najdete ve dvou variantách - surovou litinu bez povrchové úpravy a litinové nádobí smaltované. Liší se v omezeních, péči a vlastnostech. Pokud máte doma zanesené litinové hořáky nebo mřížky a nevíte, jak je vyčistit bez náročného drhnutí, přečtěte si náš článek zde.

Výhody litinového nádobí

Litina není sice tak dobrý vodič tepla jako hliník, ale stále je lepší než nerez. Vaření v litině je úspornější na energii. K tomu ale litina mnohem lépe akumuluje teplo a především velmi intenzivně a rovnoměrně teplo vyzařuje, čili sálá. Zkušení kuchaři si litinu oblíbili právě kvůli rovnoměrnému pečení nebo smažení při vysoké teplotě bez rizika vzniku studených míst a nerovnoměrného propečení.

Litinové nádobí smí do trouby všechno, s výjimkou kusů s dřevěnými úchyty. Litina samotná je magnetická, takže nádobí přirozeně dobře funguje na indukci bez nutnosti jakýchkoliv úprav.

Surová litina bez povrchové úpravy se po čase takzvaně vypeče a získá přirozenou nepřilnavost. Litina je čisté železo a uhlík, nehrozí tedy, že by se z ní cokoliv závadného uvolňovalo.

Smaltovaná litina má všechny kladné vlastnosti surové litiny v oblasti vedení tepla a akumulace. Smalt na povrchu představuje velmi odolnou a tvrdou vrstvu, která usnadňuje údržbu i používání, činí výrobek odolným proti mycím solím v myčce a kyselinám z potravin a umožňuje litinu “obléknout” do různých barevných variací. Smalt nelze poškrábat ocelovými nástroji.

Nevýhody litinového nádobí

Litina je velmi těžká. Ve srovnání s nerezovým a zejména třeba hliníkovým nádobím je několikanásobně těžší, a to se při manipulaci může zprotivit. Vyšší hmotnost může být limitující třeba při umístění do ledničky, ale kdo litinu kupuje, vesměs je s její hmotností smířený kvůli jejím výhodám.

Surová litina je náchylná k oxidaci (může rezavět) a je nutné ji často používat a udržovat trochu mastnou. Není vhodné v ní ukládat potraviny do lednice (vlhkost podporuje oxidaci) a v myčce se ničí.

Smaltovaná litina má křehký povrch a silný úder, třeba při pádu na dlažbu, ji nenávratně zničí, i když je taková vzniklá vada víc estetická než funkční.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008