Máte zanesené litinové hořáky a mřížky? Poradíme, jak je mít zase jako nové

 Tipy a inspirace 
22. listopadu 2017 18:41 / Marie Popelková
  8
📷
4 fotografie v galerii
Zaschlou mastnotu a špínu z litiny můžete odstranit i bez namáhavého drhnutí Shutterstock
Mřížky na sporáku zanesené mastnotou a špínou bývají problémem v mnoha domácnostech. A někdy už ani běžné odmašťovače nepomáhají. Možná, že je to mnohem snadnější, než se zdá.

Každému se čas od času stane, že mu při smažení vystříkne horký olej na litinovou mřížku či hořák. A vy pak místo toho, abyste po náročném vaření odpočívali, drhnete hořáky pískem, stříkáte na ně prostředek proti mastnotě, a nic. Špína a skvrny z litinových hořáků a mřížek se ani nehnou. Zkuste těchto pár vychytávek a mřížky budou zase jako nové.

Amoniaková lázeň

Bude vám k tomu stačit pouze amoniak a igelitový sáček. Vezměte si plastový uzavíratelný sáček a přidejte do něj 5 lžic amoniaku. Potom do něj vložte mřížku či hořák, uzavřete jej a nechte působit 12 hodin. Pak stačí jednoduše setřít hadříkem a máte hotovo. Při této práci ale použijte rukavice.

Myčka na nádobí

Zaschlou mastnotu může odstranit i myčka na nádobí. Přidejte litinu k nádobí a zapněte. Ideální je pustit myčku na vyšší stupeň. Vyzkoušejte přidat litinové mřížky do myčky ve chvíli, kdy se ji chystáte čistit. Chemikálie obsažené v čističích, si totiž poměrně snadno poradí s mastnotou.

Chlorový čistič

Do rozstřikovače si namíchejte jeden díl desinfekčního prostředku, jaru a vody. Mřížku nebo hořák touto směsí postříkejte a nechejte působit. Místo chlorového čističe můžete dát i ocet. Ale první varianta je mnohem účinnější.

Soda na všechno

Litinu vyčistíte za pomoci jemného kartáčku a pasty z jedlé sody. Závěrem dosucha vytřete čistým hadříkem. Soda se dá v domácnosti využít i na mnoho dalších způsobů. O tomto tématu jsme psali zde.

Čistič na gril

Pokud máte doma gril, určitě máte i nějaký prostředek na jeho čistění. Vyzkoušejte jej také na litinové mřížky. I gril totiž potřebuje někdy pořádně odmastit, proto i tyto prostředky bývají poměrně silné a účinné na mastnotu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008