Dokonalý úklid šatníku: Tato metoda je ověřená a zaručeně funguje

 Tipy a inspirace 
11. listopadu 2017 07:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Úklid šatníku vám zvedne náladu Shutterstock
Sype se na vás ze skříně oblečení a nemůžete si v něm pořádně uklidit? Funguje to u vás tak, že si uděláte pořádek, vytřídíte pár nepotřebných kousků a za týden se zase všude válí hromady oblečení? Zkuste na to jít jinak, ale nevymýšlejte nic nového, prostě se jen řiďte tím, co už je ověřeno tisíci lidmi po celém světě a zaručeně to funguje.

Možná už jste slyšeli o japonské expertce na úklid Marii Kondo, která propaguje svoji úklidovou metodu KonMari. Netýká se jen úklidu šatníku, ale úklidu celého domu, tedy i předmětů, dokumentů a v poslední fázi i upomínkových předmětů a fotografií. Jestli jste ještě nečetli její knihu, jak si konečně udělat pořádek, nevadí. Poradíme vám, jak začít.

Je skvělé se na celou akci řádně naladit a natěšit se. Možná už teď cítíte, jak se vám uvolňuje prostor v domě či bytě, jak se vám lépe dýchá, jak se u vás změnila atmosféra a na to navazuje i zlepšení vztahů a komunikace u vás doma.

Tak jdeme na to. Začněte tím nejlehčím, tedy oblečením. Sneste všechno vaše oblečení na jednu hromadu. Je obrovská, že ano. Opravdu jsou na hromadě všechny kabáty? Vždyť vám visí ještě jeden v předsíni. Ten patří taky na hromadu. Až nyní si uvědomíte, že máte třeba 6 kabátů. Předtím to vypadalo, že jsou jen 3. Opravdu potřebujete dva skoro totožné kabáty? Teď je důležité vzít každou věc do ruky a pořádně si ji prohlédnout. Potom si položte otázku: Dělá mi tato věc opravdu radost? Nevymlouvejte se, že do ní zhubnete, že stála moc peněz, že jste ji dostala od své nejlepší kamarádky. Jestli už vám dost posloužila, tak se s oděvem pěkně rozlučte a poděkujte mu za služby, které vám prokázal. Vytřídíte tak opravdu velkou hromadu oblečení. Marie Kondo už nepíše, kam s ním.

A tady se dá její metoda ještě vylepšit, aby se vám věci třídily s lehčím srdcem a věděli jste, že neskončí v popelnici, můžete ho ještě roztřídit podle jeho dalšího využití. Pěkné kousky je možné prodat, ať už prostřednictvím internetových bazarů nebo různých místních bazárků, existují i bazary, kde vám věci vezmou do komise. Pro ještě lepší pocit můžete oblečení věnovat někomu dalšímu. A to buď tomu, koho znáte osobně nebo do různých dobročinných obchůdků, charit apod. V poslední řadě existují i bílé kontejnery, kde najde textil opět další využití.

Tak a teď máme vytříděno, oblečení je daleko míň a jde se na uložení. Poté co skříně důkladně vytřete, je třeba si oblečení opět rozdělit podle typů. Hromádka triček, kalhot, ponožek apod.

Pokud teprve plánujete zařízení vaší šatny, tak nezapomínejte na pojízdné šuplíky a mějte jich co nejvíce. Jestli už máte vaši šatnu či skříň zařízenou je možné šuplíky dodatečně vybavit nebo si koupit pěkné nízké krabice, které vám šuplíky nahradí. Dnes můžete vybírat z nepřeberného množství materiálů a barev, takže si můžete váš šatní prostor rozzářit či utlumit podle vašeho vkusu.

Marie Kondo je odpůrcem „komínků“. Většina z nás si kromě věšení oblečení takové komínky vytváří. Vyšší komínek oblečení už něco váží a trička či svetříky ve spodních vrstvách komínků jsou sležené, často pokrčené a zjistíte, že je před nošením musíte ještě znovu přežehlit. A ona stačí úplně jednoduchá věc. Vzít svetřík, složit ho jako obvykle a v posledním bodě skládání ho nepřeložit napůl, ale na dvakrát. Svetřík se vám zmenší a půjde lépe postavit v krabici či šuplíku, kde se zapře o stěny a o ostatní stejně složené kousky oblečení. Budete skládat pěkně jedno za druhým. A pokud si jeden vytáhnete, tak se vám nezřítí celý komínek, protože už není nic, co by bylo uvězněno vespod.

To samé můžete udělat s tričky a neujdou tomu ani ponožky. Už žádné sbalování do sebe a přetahování jedné ponožky přes druhou. Vzniká tak jen hromada nepřehledných koulí, navíc se natahuje gumička ve vrchní části ponožky, která pak daleko dříve přestane plnit svou funkci a povolí. Ponožky tedy položte pěkně na sebe a složte zase na dvakrát. Jako u svetříků vám vznikne vyšší vrstva, která se dá stavět pěkně za sebe. Opět to zopakujete a ponožky uložíte třeba do krabice. Budou krásně přehledné a můžete si je seřadit třeba podle barev.

Do takhle uklizené skříně se vám bude oblečení daleko lépe ukládat. Nezapomeňte si určit, kde má každý kus oblečení své pevné místo a vždy ho tam vracet. Už by se nemělo stát, že se kousky oblečení válí všude možně, nebo že se na vás dokonce sypou ze skříně. Tak toto je začátek vaší prozářené domácnosti podle KonMari.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve