Oheň v kamnech se má zapalovat jinak, než mnohdy děláme

Cíl je jasný. Jak se k němu ale dostat?
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Tipy a inspirace 
28. října 2017 13:01 / Shutterstock
  29   8
Zdánlivě jasná věc se dnes má dělat jinak, než jak tomu bylo kdysi. Máme další informace o tom, jak správně zapálit krbová kamna.

Zatápění

Do vyčištěných kamen narovnejte hraničku dříví. Dolů dejte větší kousky a na ně hraničku z třísek. Docela nahoru pak umístěte vhodný podpalovač, například hobliny napuštěné voskem, ale i jakýkoli jiný druh, kromě podpalovače tekutého. Otevřete přívod vzduchu naplno. Pak zapalte navrchu podpalovač a zavřete dvířka. Po nějaké době oheň prohoří až dolů. V té chvíli můžete upravit přívod vzduchu a přiložit.

Zdůvodnění

Tento způsob podpalování v kamnech má několik důvodů. První je ten, že při zapálení hoblin podpalovače dochází k jejich kvalitnímu vzplanutí. Jak hobliny hoří, vysušují se třísky pod nimi. V kamnech vzniká rychleji vysoká teplota, kamna nekouří a postupně se k hoření přidávají další vrstvy dřeva pod podpalovačem. Tento způsob je šetrnější k životnímu prostředí i ke kamnům. Sklo kamen se nezanáší a stejně vděčný bude i náš komín.

Přikládání

Přikládáme ne jedno, ale dvě až čtyři polena. V době, kdy jsou kamna již hodně rozpálená, může být přívod primárního vzduchu uzavřen, kamna si vezmou potřebný vzduch přes sekundární přívod. Při přikládání otevírejte dvířka pomalu, abyste nestrhli proudem vzduchu žhavý uhlík do místnosti. Jestliže nemají vaše kamna přívod vzduchu zvenčí, nezapomínejte občas v místnosti vyvětrat. Dosáhnete tak lepšího hoření a v místnosti se vám pochopitelně bude lépe dýchat.

Zdůvodnění

Přikládání dvou až čtyř polínek současně má svůj důvod v tom, že jedno polínko není schopné projít celým procesem hoření, který má různé fáze. Více polen ve spalovací komoře zajišťuje větší plochu k hoření a lepší proudění vzduchu kolem ohně. Je jasné, že pokud máte ještě k topeništi nespálená polena, nemusíte tam cpát hned tři nová. Vždy by ale mělo hořet více polen dohromady.

Jak přes noc

Mnoho lidí se snaží dosáhnout toho, aby jim kamna hořela celou noc. To není ve většině případů možné. Jediné, co můžete udělat je dát při posledním přikládání větší polena, která pak vydrží hořet zhruba tři hodiny. Nesnažte se omezovat přívod vzduchu. Polena pak špatně hoří, nevyužije se energie, která v nich je uložená. Možná budete mít ráno pár žhavých uhlíků v kamnech, ale na teplotu v místnosti to nebude mít valný efekt. Při špatném spalování v kamnech také hrozí větší potíže s komínem.

📷
1
fotografie
Bronislava Silná | inStory.cz
Kam dál?
Neviditelné umění v kuchyni
Jak správně využívat vaší myčku
Před odjezdem na dovolenou myslete na zabezpečení svého obydlí
Komentáře

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Astronomové vyslali zprávu k blízké hvězdě. Mnozí si myslí, že to nebyl dobrý nápad

Tech

Utajili Sověti pravou příčinu následků havárie Černobylu? Odborníci přišli se zajímavým zjištěním

Dům a zahrada

Přineste si domů kus přírody a vymyslete dekorace s pískem