Tipy na skladování bot v malém bytě

 Interier 
05. února 2018 11:39 / Marcela Plachá
  1
📷
5 fotografií v galerii
Díky správné péči budete mít boty mnoho let jako nové Pixabay
Pro to, aby boty vydržely dlouho v dobré kondici, je nutno o ně dobře pečovat. K tomu nepatří jen čištění a nanášení ochranných krémů, ale i odpovídající skladování. Díky správné péči budete mít boty mnoho let jako nové.

Když budete správně skladovat svou obuv, bude vypadat stále skvěle a vydrží vám delší dobu. Boty musíte chránit před prachem, vodou a sluncem, aby během uskladňování neztrácely barvu a tvar. Dejte si pozor, abyste je nestavěli na sebe, nebo neházeli na hromadu, protože by se tak mohly deformovat. 

Dlouhodobé uskladnění

Pokud chcete boty uložit na několik měsíců, řádně je očistěte, vysušte a vycpěte zmačkaným papírem. Na dražší páry bot použijte stojan na boty ve tvaru stromu. Ostatní boty můžete uschovat do krabic. Ideálně do těch, ve kterých jste je původně koupili. Není dobré skladovat boty ve sklepě, garáži, nebo na jiných místech, kde můžou v zimě hodně klesnout teploty, nebo naopak v létě hodně stoupnout. Vlákna, ze kterých jsou boty vyrobeny, se časem v takto nepříznivých podmínkách ničí. Problémem může být také vysoká vlhkost. Ideální ale je, když i kolem obuvi může proudit čerstvý vzduch. 

Neskladujte boty s přípravkem proti molům, ale raději použijte kus cedrového dřeva. Přípravky proti molům sice moly odrazují, ale díky chemikáliím, které obsahují, jsou nebezpečné pro děti a domácí zvířata. Navíc často nepěkně zapáchají a tento zápach se jen těžko odstraňuje. Cedrové dřevo je mnohem lepším řešením. Cedr odpuzuje moly a navíc je to netoxické řešení, které zanechá na vašich botách příjemnou vůni. Jak si vyrobit speciální otočný botník jsme psali zde.

Běžné ukládání obuvi

Boty se před uskladněním v botníku musí nechat vyschnout a vyčistit od nečistot. Ideální je mít v předsíni botník, do kterého se všechny boty pohodlně vejdou. Navíc je dobré mít prostor i pro vysoké boty. Pokud máte vysokých bot hodně, vyplatí se pořídit si stojan, který zabrání tomu, aby se bortily a ohýbaly. Když budete takové boty skladovat s jejich ohnutou horní částí, může na nich po nějaké době tento ohyb způsobit vrásku nebo dokonce trhlinu. Pokud se vám nechce investovat do takového stojanu, můžete zkusit náhradu v podobě prázdných suchých lahví od vína.

Tipy pro malý prostor

  • Skladujte boty v krabicích, ideálně v těch, ve kterých jste je původně koupili.
  • Na lištu nebo desku stačí připevnit tenké vztyčené kolíky (dřevěné, plastové či ocelové) v přiměřených odstupech. Na ty se pak už jen nasadí boty a máte vyhráno.
  • Pořiďte si látkový kapsář, který zavěsíte na dveře a do kterého můžete dávat boty pěkně po párech.
  • Pořiďte si plastové držáky, které se upevňují na stěnu a nezaberou téměř žádné místo. Boty se na ně napichují, takže se nebortí.
  • Zahákněte boty na podpatku za rám zrcadla a problém s místem je rázem vyřešen.
  • Nechce si místo každého schodu vyrobit speciální šuplík jenom na boty. Když ho pořádně zavřete, nikdo nic nepozná a přitom získáte spoustu nového potřebného místa.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008