Letošním barevným hitem v bydlení jsou tyrkysové odstíny

 Interier 
26. ledna 2018 13:09 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Tyrkysová dodá interiéru zvláštní kouzlo Shutterstock
Podle světových designerů bude letošním hitem v interiérovém designu mimo jiné i tyrkysová barva. Tento odstín nepatří zrovna mezi ty nejvyužívanější a je třeba vědět, jak s takovou barvou nejlépe zcházet.

Každá barva má podle odborníků vliv na naši psychiku. Tyrkysová v sobě snoubí blahodárné účinky modré a zelené a tím nás očišťuje a zároveň posiluje. Má uklidňující účinky na tělo i duši. Podporuje naše sebevědomí a fantazii. Podle Feng-Shui přináší tato barva do domova nejen klid, ale i štěstí a bohatství. Další módní barvou letošního roku je podle designerů i fuchsiová, tedy odstín růžové. O tom, jak s růžovou barvou naložit v interiéru, jsme psali zde.

Jde o velmi výraznou barvu a pokud se pro ni ve vašem interiéru rozhodnete, zacházejte s ní opatrně. Tyrkysová barva ale každopádně vždy dodá prostoru šmrnc. Podobně jako u jiných barev i tyrkysová barva má mnoho odstínů - může být nazelenalá nebo modřejší, světlá a také sytější tmavší. Ve Feng-Shui je tyrkysová barva spojovaná s prvky voda a dřevo. Podle tohoto rozdělení je vhodné umístit tyrkysovou barvu do východní, jihovýchodní a severní části domu.

Pláž, Mexiko nebo glamour?

Tyrkysová barva výborně ladí s dřevěnými doplňky, rostlinami a vodními prvky, jako jsou akvária, fontány a bazény. Je dobrou volbou pro výmalbu míst určených pro odpočinek a relaxaci. Uvolňuje stres a má uzdravující a zklidňující účinek.

Světle tyrkysová barva, připomínající jasnou oblohu, dokáže opticky zvětšit malý prostor. Působí čistě a příjemně. Je ideální barvou pro koupelny, ale můžete ji samozřejmě použít i do obytných prostor. Spojením tyrkysové s jasnou či teplou bílou získáte dojem pláže, v kombinaci s hnědožlutou hořčicovou zase starého Mexika. V kombinaci se zlatou získáte pro změnu okouzlující dojem glamour stylu.

Pohrajte si s kombinacemi

Při zařizování interiéru lze tyrkysovou barvu kombinovat se dřevem a rostlinnými vzory. Tyrkysová vypadá úžasně v kombinaci s citrusovými tóny, zejména s limetkou. Skvěle funguje s jinými odstíny modré i jejím nejtmavším odstínem námořnické modré. Tvoří výjimečný pár s červenou. V interiérech často evokuje například tropické oblasti Karibiku.

Velmi oblíbenou variací tyrkysové je barva Teal (z angličtiny přeloženo jako modrozelená). Jde o temnější odstín tyrkysové. Chcete-li prostoru přidat na dramatičnosti, určitě sáhněte po této barvě. Je to barva nekompromisní a sebejistá. Stejně tak bude působit i každá místnost, ve které ji použijete.
 
Světlejší odstíny tyrkysové jsou vhodné pro použití v koupelnách a jsou vhodné také v ložnicích. Jsou klidné a relaxační a dobře si rozumí s řadou dalších barevných odstínů.

Jste-li temperamentní a prostory řešené v jemných něžných barvách považujete za nudné, sáhněte po kombinaci tyrkysové s dalšími výraznými odstíny barev.

Kam se tyrkys nehodí

Podle Feng-Shui jsou ale i místa a případy, kde tyrkysová barva vhodná není. Je to například jižní sektor domu, který odpovídá za úspěch, slávu a společenské uznání. V jižním sektoru by totiž měl dominovat prvek oheň. Především modřejší odstín tyrkysové barvy by ho mohl tlumit.

V centrálním a jihozápadním sektoru domu není tyrkysová barva také příliš vítaná. Sem je lepší zvolit barvy prvku země. Pro svůj zklidňující účinek se nedoporučuje použití tyrkysové barvy pro výmalbu sportovních areálů a všude tam, kde je třeba podpořit fyzickou aktivní energii (obchody se sportovním oblečením, fit centra, posilovny atd.).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47