Jak si uspořádat dokumenty, abyste vždy našli ten potřebný?

 Interier 
11. února 2018 12:55 / Jan Novák
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nenechte se hromadou lejster doma zavalit Shutterstock
Papíry se kupí všude, ať už je to rodný list dítěte, hypoteční smlouva, přehled vyúčtování za elektřinu a plyn nebo účtenka za nové boty. Pokud s nimi nic neděláte, na lednici či na stole jich je za chvíli hromada. Kam s nimi?

Systém je základ

Když si nestanovíte pravidla, začnete brzy ztrácet přehled o tom, kde který důležitý dokument máte. Skladujete navíc i ty papíry, které vůbec nepotřebujete. A ve změti všech možných lejster pak nenajdete dokument, který ve spěchu potřebujete.

Je potřeba si říct, co má smysl skladovat a co ne. Důležité dokumenty pak roztřiďte podle jasných kritérií, která vám později umožní účtenku či výpis najít.

Každou kategorii si označte

Vhodné je rozdělit si papíry do tří hlavních kategorií - dokumenty osobní, finanční a k věcem. Na každou použijte velký šanon, na jehož hřbet si napište, co všechno zde najdete.

Uvnitř si pak můžete kategorie členit ještě na různé oddíly, které zařadíte do papírových desek, obálek či průhledných plastových složek. Šanony můžete schovat do papírových krabic.

Co má smysl archivovat?

Bez debat schovávejte osobní dokumenty, jako jsou rodné listy, očkovací průkazy či lékařské zprávy, vysvědčení, diplomy a certifikáty ohledně vzdělání. Nezapomeňte na oddělení pracovní smlouvy.

Minimálně nějakou dobu se hodí schovávat účty za elektřinu, plyn a telefon. Samozřejmostí jsou smlouvy o spoření, pojištění či úvěrech. Archivují se i důležité kupní smlouvy na nemovitosti či automobil.

Účtenky od věcí si nechte, dokud trvá záruka

Kratší dobu, většinou po období trvání záruky, je vhodné schovávat účty od předmětů. Týká se to například vyměněných oken, střechy či podlah, ale také elektrospotřebičů, jízdních kol, lyží, telefonů, ale i oblečení, bot i dražších hraček, které byste třeba mohli někdy reklamovat.

Řada dokumentů se dnes již archivuje elektronicky. Mnoho zaměstnavatelů tak například předává svým lidem výplatní pásky, samozřejmostí jsou elektronické bankovní výpisy nebo účty za telefon. Digitálně si ale můžete uschovat i vyfocené účtenky.

Pokud ale patříte k lidem, kteří papíru nemají nikdy dost, můžete si z něj vyrobit i nábytek, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?