Jak vybrat stůl a židle pro prvňáčky?

 Interier 
18. srpna 2019 13:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každý školák potřebuje koutek na studování Shutterstock
Škola pomalu klepe na dveře. A pokud jste ještě pro svého prvňáčka nevybrali žádný stůl a židli, je opravdu nejvyšší čas. Poradíme vám, na co se zaměřit, abyste dobře nakoupili.

Dětský pokoj slouží nejen jako ložnice, ale i jako obývací pokoj a herna, a nově bude sloužit i jako studovna. A protože dítě ve svém pokoji tráví podstatnou část dne, je dobré rozčlenit všechny zóny tak, aby byly přehledné, dostatečně oddělené, a aby vše i přesto působilo harmonicky. Novým prvkem v pokoji se od září stane koutek na studování. Ten by měl zahrnovat psací stůl a kvalitní židle. Vybírat opravdu máte z čeho. Ovšem ne každý kousek nábytku je skutečně kvalitní.

Stůl i pro PC

Stoly můžete vybírat z klasických i rohových. Minimální rozměr pracovní desky by neměl být menší než 100 × 60 cm, aby se na něj později vešel i počítač. Velkým trendem jsou tzv. rostoucí stoly, u kterých snadno přizpůsobíte výšku psací plochy podle aktuální výšky vašeho dítěte. A dalším skvělým doplňkem je možnost polohování stolu. Nezapomeňte také na nějaký šuplík a skříňku. Skříňku bude školák využívat na učebnice, šuplík pak na pracovní sešity a psací potřeby. Pokud už sám o sobě stůl úložný prostor nemá, dá se dobře nahradit pojízdným kontejnerem se zásuvkami a poličkami nad stolem. Vedle stolu by měl být i odpadkový koš. I na barvě stolu záleží. Ta by neměla být výrazná, spíše neutrální, aby dítě vizuálně nerušila. Materiál by neměl být lesklý, aby se na něm neodráželo světlo, protože to kazí zrak.

Není židle jako židle

Ke stolu patří samozřejmě pohodlná židle. Vyvarujte se nákupu přes internet. Dítě by si mělo židli vyzkoušet, aby se mu na ní skutečně sedělo pohodlně. Židlička určená přímo dětem by měla mít sedák, který začíná na výšce 34 až 35 centimetrů nad podlahou. Dítě by mělo mít při sezení chodidla celou plochou na zemi, a v kolenou svírat pravý úhel. Pravý úhel svírají i záda se stehny. Židle by měla mít nastavitelnou výšku sedáku i sklon zádové opěrky. Velmi vhodné je mít i nastavitelnou hloubku sezení. Pokud dítě při sezení nedosáhne na opěradlo, bude si hrbit záda a jeho postava tím bude trpět. Nezíská správný návyk a může ho to pak provázet celý život.

Důležité je osvětlení

Další nezbytností k plnění domácích úkolů je osvětlení pracovní desky. Pokud máte tu možnost, pracovní stůl umístěte nejlépe pod oknem. Přirozené denní světlo je totiž skutečně nenahraditelné. Co se týče výběru lampičky, perfektní vychytávkou jsou lampičky s možností regulace jasu i barvy světla. Lampičku ideálně přichyťte na poličku nebo připevněte ke zdi, aby se zabránilo případnému pádu na zem. Máte doma praváka? Dejte mu lampičku ke stolu tak, aby si při práci nestínil vlastním tělem, to znamená do levého horního rohu. Levákovi ji umístěte do pravého horního rohu. Další praktické rady a tipy, jak zařídit dětský pokoj, a co by v něm nemělo chybět, jsme psali zde.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47