Zbavte se žmolků na oblečení. Spoustu pomocníků máte běžně doma

 Tipy a inspirace 
16. srpna 2019 10:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
I nové oblečení může kvůli žmolkům vypadat staře Archiv
Žmolky se mohou objevit na jakémkoliv oblečení, ať už je nové či staré. Jak se jich zbavit, pokud nemáte po ruce odžmolkovač?

Žmolkaté oblečení skutečně nevypadá dobře. I po chvilce nošení totiž vypadá jako sto let staré. Kvůli tomu ale nemusíte své oblečení hned vyhazovat. Stačí znát pár fíglů a mít pomocníky, kteří vám pomůžou. A nepotřebujete k tomu ani odžmolkovač.

Chyťte je v prače

Velkou část žmolků můžete pochytat již během praní. Stačí vložit oblečení, které způsobuje žmolkování, do speciálních pytlíků. V nich perte nejenom své svetry, ale také  punčocháče a spodní prádlo. Pokud takový sáček doma nemáte, použijte klidně povlak na polštář. Chcete-li mít jistotu, že se vám žmolky na žádném oblečení neutvoří, vložte do bubnu pračky obyčejnou houbičku na nádobí. Na ni se nachytají uvolněná vlákna a nebudete je muset sbírat z ostatního oblečení. Navíc ji můžete využít i v případě už vzniklých žmolků. Stačí navlhčit hrubší stranu, a tou přejíždět po oblečení.

Oholte je

Jestli máte doma nějaké staré holítko, může se vám skvěle hodit jako odžmolkovač. Oblečení nejprve pořádně napněte, abyste si v něm neudělali díru, a pak po něm opatrně přejíždějte jemnými a krátkými tahy holítkem. Žmolky vám budou díky tomu doslova mizet pod rukama a vaše oblečení bude zase vypadat jako nové. 

Pemza nejenom na nohy

Dalšího skvělého odstraňovače žmolků opět najdete v koupelně. Je jím obyčejná pemza,  která slouží k obrušování kůže na patách. Čistou a suchou pemzou jezděte jemně po textilii a postupně tak odstraňujte žmolky. Tento způsob se však nehodí pro příliš jemné látky, které by pemza mohla poškodit. 

Staré dobré silonky

Možná, že se vám tento nápad bude zdát podivný, ale silonky opravdu fungují. Použijte staré silonky, které by jindy už skončily v koši, natáhněte si je na ruku a prudce přejíždějte po látce odshora dolů. Možná vám to chvíli potrvá, ale výsledek bude stát za to. Silonky jsou také skvělou pomůckou při leštění oken. Další neobvyklé rady do vaší domácnosti jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve