Provoňte si domov unikátně. Namíchejte si do difuzéru vlastní vůni

 Interier 
15. srpna 2019 13:37 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Difuzér je poutavým estetickým doplňkem Depositphotos
Stále navštěvujete drogerie ve snaze pořídit si příjemný osvěžovač vzduchu, ale stále nenacházíte ten pravý? Pak je na čase zapřemýšlet nad výrobou vlastního, který nádherně provoní váš domov, a jehož aroma bude přesně podle vašeho gusta.

Pojďte si s námi udělat difuzér. Jeho výroba totiž není nikterak náročná a budete na ni potřebovat skutečně jen pár jednoduchých věcí.

K výrobě difuzéru potřebujete

  • líh (může být i čistá vodka)
  • olej (dětský, mandlový nebo i slunečnicový)
  • esenciální oleje 
  • bambusové špejle nebo ratanové tyčinky

Pusťte se do práce

Do skleničky nalijte olej a líh v poměru 3 ku 2. Přimíchejte 20 - 40 kapek esenciálního oleje podle požadované intenzity vůně. Záleží také na velikosti místnosti. Více kapek dejte do difuzéru, který má být v obývacím pokoji. Chcete-li vytvořit vonnou směs, zkombinujte více esencí, které spolu budou ladit. Doporučujeme začít menším množstvím a případně pár kapek přidat. Do lahvičky dejte pár bambusových špejlí nebo ratanových tyčinek a máte hotovo. Klasické špejle nejsou vhodné, protože bývají ze dřeva, které není příliš savé.

Tip

Lahvičku si můžete libovolně ozdobit, například stužkami, lýkem, nálepkami, či gelovými barvami.

Nechte vůni rozvinout

Difuzér je hotový, ale než se jeho vůně naplno rozvine, bude to nějakou dobu trvat. Špejle musejí nasáknout olej, teprve poté bude vůně intenzivnější. Urychlit to můžete tak, že tyčinky po chvíli obrátíte. Aby vám stékající olej neušpinil místo pod difuzérem, dejte pod něj vhodnou podložku. Myslete také na to, že podmiska musí být rovná a stabilní, aby nehrozilo, že se vám difuzér převrátí a olej se vylije.

Střídejte esence podle nálady

Ať už použijete jednu oblíbenou vůni, nebo směs více olejíčků, je vhodné nejprve nastudovat, jak jednotlivé vůně působí a které se k sobě hodí. Samozřejmě si vonné směsi můžete koupit v obchodě, ale míchání vlastních směsí je docela příjemná zábava.

Upozorňujeme, že je lepší pořídit si 100% esenciální neboli éterické oleje. Ty jsou sice poměrně drahé, ale vzhledem k tomu, že použijete vždy jen několik kapek, vydrží vám každá lahvička hodně dlouho. Mezi nejběžněji používané druhy se řadí bergamot, heřmánek, eukalyptus, levandule, citron, máta či borovice. Vyzkoušet můžete i exotické vůně pačuli, santalového dřeva či ylang-ylang.

Vlastnoručně vyrobený difuzér, u něhož naprosto přesně víte, co jste do něj dali, je mnohdy mnohem lepší volbou než aromasvíčky, které se dají pořídit v obchodech. Pokud přesto nějaké doma máte, mrkněte se do našeho dalšího článku, zda právě ty nejsou škodlivé pro vaše zdraví. Řadu asi překvapujících informací naleznete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve