Moderní kuchyně s otevřenými policemi: Jak to udělat, aby police byly hezké a praktické?

 Interier 
04. srpna 2019 10:55 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kuchyni, kde skříně nahradí policie, je potřeba dobře rozvrhnout Internet
Láká vás představa kuchyně s otevřenými policemi? Poradíme vám, jak to vyřešit, aby byly otevřené police co nejvíc praktické a zároveň dobře vypadaly.

Kuchyně bez horních skříněk je nejnovější výkřik interiérové módy. Na první pohled je její funkčnost diskutabilní, protože ve jménu designu odstraňuje polovinu úložného prostoru. Jak ji tedy uspořádat, aby byla nejen krásná, ale i praktická?

Maximální funkčnost

Jestliže se vzdáte horních skříněk, pak mějte na paměti, že ty spodní musí být maximálně funkční. Z tohoto hlediska je praktičtějí si pořídit také o něco hlubší nábytek, do něhož můžete schovat více věcí. Navíc tím získate mnohem více prostoru na horní desce, na níž můžete umístit několik věcí. Venku tak mohou zůstat například nože, koření nebo hrnky. Věci na desce budou dány na odiv. Při tomto uspořádání je vhodné zvážit pořízení tyče s věšáky, stejně jako magnetickou lištu na nože na stěnu nad kuchyňskou deskou.

Kdy zvolit klasiku

Pokud patříte mezi milovníky minimalismu nebo neradi často uklízíte, raději zvolte klasickou linku s horními skříňkami. Velkou nevýhodou otevřených polic je totiž nutnost častějšího utírání prachu nejen na poličkách, ale i na vystaveném nádobí. Zejména v kuchyni totiž bývá prach často mastný.

Kombinace

Nemusíte mít hned nutně kuchyni, která je plně otevřená. Velmi často se přistupuje ke kombinaci. Tedy k uzavřeným dolním skříňkám s horními otevřenými poličkami. Kromě toho, že to vypadá velmi elegantně, můžete se i rozhodnout, jaké nádobí schováte před zraky příchozích do skříněk, a co naopak vystavíte na odiv. Důležité je rozmyslet si dobře, do kterých míst umístíte police. Vyhněte se pokud možno místům u varné plochy, kde se nejvíce usazuje špína. 

Co dát na police

Právě tento bod si můžete hodně dobře promyslet. Určitě nebude dobře vypadat  porcelán po babičce společně s futuristickou vázou, stejně tak by se na policích neměly skladovat drobné kuchyňské spotřebiče. Police rovněž nesmíte přeplnit, příliš mnoho předmětů nalepených na sebe bude vypadat neuklizeně až chaoticky. Hezčí a praktičtější je umístit na ně větší kousky, případně použijte hezké dózy nebo boxy, do kterých drobnosti uložíte. Ideální je také vystavit takové nádobí, které prakticky denně používáte. Jenom tak se na něm vyhnete zbytečnému usazování prachu. I přesto počítejte s tím, že otírání prachu se opravdu čas od času nevyhnete. Nicméně existují způsoby, díky nimž můžete výskyt prachu eliminovat. Více na toto téma jsme psali zde.

Nebojte se květin

Zajímavý nádech police dostanou, pokud mezi nádobí či jiné nezbytnosti na poličkách umístíte třeba také květináče s pokojovkami či bylinkami, anebo klidně zarámovaný obrázek. To vše dodá kuchyni šmrnc a originální duši.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod