Nemusíte být hned profesionál, abyste si dokázali ověřit kvalitu kuchyňské linky

 Interier 
24. června 2018 13:12 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Stačí vědět, na co při výběru zaměřit pozornost Shutterstock
I za malou kuchyňskou linku dáte desítky tisíc korun, za větší suma běžně přesáhne částku 100 tisíc korun. I proto je vhodné si předem zkontrolovat, že nepořizujete nekvalitní kus nábytku. Mnoho věcí dokáže odhalit i laik. Poradíme, na co zaměřit svou pozornost.

Je bez debat, že profesionál dokáže odhalit nedostatky prakticky na první pohled. Ani laik se ale nemusí bát, že by si nedokázal kvalitu kuchyňské linky pohlídat. O nejčastějších chybách při plánování kuchyně jsme psali zde.

Výběr dodavatele

Je vhodné věnovat pozornost například dodavateli. Zjistěte si, jak dlouho je na trhu, jaké má zázemí či výrobní prostory. Už to mnohé dokáže prozradit.

Zjistěte si i reference na dodavatele. Zeptejte se svých známých, někdy se mohou objevit i reference na internetu.

Chtějte kuchyň vidět

V dnešní uspěchané době není problém pořídit si kuchyň například přes internet nebo si ji jednoduše vybrat v nějakém katalogu. Jenže tady nemáte šanci odhalit případné skryté vady a nedostatky. Fotka dokáže mnohé utajit.

Vždy proto trvejte na tom vidět kuchyň na vlastní oči. Kvalitu nábytku dokážete rozpoznat i podle detailů. Poradíme vám, na co se při výběru kuchyňské linky zaměřit.

Panty a pojezdy

Každý, kdo nábytku alespoň trochu rozumí, se shodne na tom, že základem každé kvalitní kuchyně je kování, tedy panty a pojezdy. Jde totiž o jednu z nejvíce namáhaných částí linky a když je kování nekvalitní, projeví se to dřív, než si možná myslíte.

Zajímejte se u dodavatele kuchyňské linky, jak dlouhou záruku je vám schopen na kování dát (někteří kvalitní výrobci poskytují i doživotní záruku) a osobně si kování vyzkoušejte. Pokud už na první pohled vypadá poněkud chatrně, viklá se a pojezdy špatně jezdí, je jasné, že něco není v pořádku. Také se optejte na nosnost pojezdů.

Dvířka kuchyňské linky

Důležitý je také materiál, ze kterého jsou dvířka kuchyňské linky vyrobena.

Lamino

Lamino patří k nejlevnějším materiálům, ze kterých se kuchyňská dvířka vyrábějí. Používá se i k výrobě korpusů. Pokud už musíte z finančních důvodů k tomuto materiálu přistoupit, snažte se pořídit alespoň dvířka hraněná plastovými ABS hranami.

Mezi hlavní nevýhody patří to, že poškozené lamino nelze opravit, jde o materiál nepříliš odolný vůči vlhkosti (platí to obzvláště u dvířek s papírovými hranami), je třeba také počítat s horší údržbou a olepené hrany dvířek jsou náchylné k odlepování.

 PVC fólie

Jde o střední cenovou kategorii dvířek. Velkou výhodou PVC fólií je, že dvířka jsou vyráběna v nejrůznějších odstínech a dekorech. Nižší cena u fólie vychází z nižší ceny vstupního materiálu a jednoduššího (levnějšího) procesu výroby. Údržba je snazší než v případě lamina.

Mezi nevýhody patří nemožnost oprav po poškození. Na trhu jsou bohužel k dostání i méně zdařilé imitace, takže výběru věnujte pozornost.

Lak

Nejčastěji se kuchyňská dvířka prodávají v lakovaném provedení. Podle úpravy mohou být dvířka v konečném důsledku matná nebo lesklá. Při výrobě lakovaných dvířek se používá polyretanový lak, který je velice tvrdý a může dojít k odštípnutí. Velikou výhodou lakovaných dvířek kuchyně je, že je lze jednoduše opravit - vytmelit, přebrousit a znova přelakovat.

Dýha/masiv

Masiv je přírodní materiál pro náročné. Výrobci kuchyní nabízejí často dýhované kuchyně, ne kuchyně přímo z masivu. Velikou výhodou dýhy je, že vypadá stejně jako masiv, ale je stabilnější, a to z důvodu dřevovláknité desky. Druhou nespornou výhodou je, že je dýha levnější a lehčí než masiv. 

Nejčastější metodou úpravy dýhy je lakování či moření, avšak můžete se setkat i s nákladnější metodou, jako je kartáčování a barvení dýhy.

Pracovní deska

Pracovní deska je další namáhaná část kuchyně, které je radno věnovat zvýšenou pozornost.

Nejvíce používaná je laminátová pracovní deska, která se může poškodit hlavně ve spojích. Proto se nezapomeňte informovat, jakým způsobem jsou spoje pracovní desky provedeny. Správný spoj pracovní desky poznáte tak, že zespodu desky jsou umístěny šrouby a spoj je vymazaný latexem a silikonem.

Napojení pracovní desky musí být hladké, neoštípané a bez výškových rozdílů. Seriózní výrobce kuchyní nepoužívají lišty z plastu či kovu, neboť tyto lišty nezaručují kvalitu.

Do špatně zhotoveného spoje může vniknout vlhkost a dojde k nabobtnání a znehodnocení celé pracovní desky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod