Staré dveře dodají bytu ten správný šmrnc. A nemusíte je ani složitě renovovat

 Interier 
01. ledna 2019 11:57 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Staré dveře skvěle padnou i do moderního bytu Shutterstock
Skloubit starý styl s tím moderním vyžaduje určitou dávku citu. Poud se vám to ale podaří, získáte opravdu neotřelý interiér. Jestliže se vám tento originální mix stylů líbí, ale bojíte se, že nezvládnete vkusně zkombinovat jednotlivé kousky nábytku, začněte něčím jednoduchým. Třeba starožitnými dveřmi.

Oprýskané staré dveře můžou i v moderním bytě působit elegantně a zajímavě. Stačí dobrý nápad a vytvoříte si z nich novou skříň, závěsnou stěnu, šatník do předsíně nebo rám na staré fotografie. Záleží jen na vás, co si vyberete.

Poctivá řemeslná práce a masivní dřevo s patinou působí velmi teplým dojmem a dodá šmrnc i chladnému minimalistickému interiéru. V naší fotogalerii pod článkem se můžete inspirovat.

Patina je krásná

Někdo staré dveře nechá zrenovovat, ale není to vždy nutné. I oprýskané dveře mají totiž své kouzlo. Najdou se i tací, kterým se patina natolik líbí, že ji vytvářejí i na novějších kouscích nábytku. Slouží k tomu speciální patinovací barvy.

Vybraný kus nábytku pak stačí řádně očistit a zbavit mastnoty, opravit případná poškození pomocí tmelu a brusného papíru a nábytek nakonec natřít patinovací barvou. I nová komoda pak vypadá jako po vaší prababičce.

Staré dveře trochu jinak

Staré dveře dnes není žádný velký problém sehnat. Buď je máte někde na půdě, nebo se dají pořídit v antikvariátu či prostřednictvím inzerátu.

Dveře nemusejí viset na pantech, jak jste zvyklí. Skvěle vypadají i zavěšené na šíně. Pojízdné dveře vypadají výborně a dají starým dveřím zcela nový rozměr.

Pojízdné dveře navíc nemusejí v bytě oddělovat jen místnosti, ale mohou zakrývat i různé výklenky s úložným prostorem nebo šatní skříně. O tom, jak oživit byt starožitným nábytkem, jsme psali zde.

I neúplné dveře najdou uplatnění

Někdy se stane, že natrefíte na krásné starodávné dveře, které už ale nejsou kompletní. Ani tato věc vás ale nemusí odradit. Jednoduše nahraďte chybějící kazetu novou deskou, kterou přetřete černou barvou na tabule. Na tabuli pak můžete křídou vytvořit nějaký nápis nebo cokoliv jiného. O tom, že i taková úprava vypadá pěknně, se můžete přesvědčit v naší fotogalerii pod článkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve