Čelo postele může zcela změnit vzhled ložnice. A také ovlivnit kvalitu vašeho spánku

 Interier 
10. září 2019 08:17 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čelo postele dodá pocit bezpečí Depositphotos
Při výběru postele je třeba zvážit mnoho kritérií, jedním z nich je i čelo lůžka. Nejde totiž jen o dekorativní prvek, má i praktickou funkci a hlavně právě čelo postele dokáže zcela změnit vzhled místnosti. Proto je třeba výběru čela postele věnovat patřičnou pozornost.

Postele jsou k dostání s nejrůznějšími čely, mohou být nízká, vysoká, zdobná i jednoduchá a také mohou mít různé tvary. To vše se pak odrazí na celkovém vzhledu ložnice.

Výška čela ovlivní kvalitu spánku

Na kvalitu spánku má vliv nejen kvalitní matrace či rošt, ale také výška čela. Tento prvek totiž funguje jako zábrana proti průvanu, opora a v neposlední řadě také navozuje pocit bezpečí, bez něhož může být váš spánek narušený a neustále přetrhávaný. Jestliže tedy máte postel zcela bez čela, může to být jeden z důvodů, proč se vám ve vaší posteli špatně spí.

Kam se vysoké čelo nehodí

I když působí vysoké čelo u postele velmi elegantně a odpovídá to také současným trendům v bytovém designu, ne do každé ložnice taková postel dobře zapadne. Například v klasické panelákové ložnici, kde bojujete o každý centimetr místa, může příliš vysoké čelo působit poněkud nepatřičně. Bude totiž vypadat robustně. Pokud máte tedy malou ložnici, volte raději postel s nízkým a jednoduchým čelem, ideálně hladkým dřevěným. Docílíte tak opticky vzdušnějšího vzhledu. Když zvolíte čelo přímo úměrné proporcím lůžka a prostoru, v němž najde své stabilní místo, neuděláte krok vedle.

Multifunkční záhlaví

K dostání jsou také postele s multifunkčním čelem, s takzvaným záhlavím. Záhlaví se v tomto případě skládá z čela připomínajícího podlouhlý policový díl se skříňkami a integrovanými nočními stolky. Vše v jednom kuse a jednotném designu spolu s lůžkem. I přesto, že záhlaví nabídne spoustu úložného prostoru, nepůsobí celek přeplácaně a skvěle zapadne i do minimalisticky zařízených ložnic.

Důležitá je i údržba

Nejčastěji jsou v nabídce čela hladce broušená v minimalistickém designu, většinou ze stejného materiálu jako rám postele. Oblíbená jsou také čela čalouněná. Jejich součástí bývají zdobné knoflíky, nýty, výšivky a podobně. O každý materiál je třeba pečovat. Například hladký povrch snadno umyjete pomocí navlhčeného hadříku. Co se týká celočalouněných lůžek, je lepší vsadit na kvalitu. U kvalitních výrobků se totiž používají potahové látky a materiály, které jsou odolné vůči nečistotám a v případě potřeby je stačí jednoduše otřít. Látková čela pak můžete pravidelně vysávat a jednou ročně je dobré si pozvat specialistu, který vám textilní čelo odborně vyčistí. Na kvalitu spánku může mít podle feng-šuej vliv i poloha postele, o tomto tématu jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod