Utíráte prach často, ale nepomáhá to? Poradíme vám, co s tím

 Tipy a inspirace 
29. srpna 2019 13:12 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Prach utírejte odshora dolů  Depositphotos
Utírání prachu je občas k vzteku. Setřete ho, ale stejně se tam hned zase další smítka objeví. Možná děláte chyby, které způsobují to, že se vám prach nikdy zcela nepodaří setřít. Zjistěte, jak proti němu můžete bojovat.

Prach obsahuje bakterie, šupinky z lidské kůže, pyl nebo plísně. Měli byste se ho zbavovat neustále, protože ho nevědomky vdechujete. Prachu se nemůžete zbavit úplně, ale rozhodně ho lze minimalizovat. Pokud žijete v prašném prostředí, měli byste ho utírat denně.

Utírejte prach ve správném pořadí

Pokud se vrháte do rozsáhlejšího úklidu a začínáte od podlahy, děláte chybu. Nejdříve byste měli setřít prach ze všech povrchů odshora a až poté se vrhnout na vysávání či umývání země. Během utírání prachu rozvíříte jeho částečky, které budou padat dolů na již uklizená místa. To je důvod, proč byste nejprve měli utřít prach.

Používejte vhodný hadřík      

Volba prachovky je důležitá, protože obyčejný hadřík prach setřít nedokáže, pouze jej rozvíří. Ideální by bylo, kdybyste si pořídili prachovku z mikrovlákna, na které se uchytí veškeré nečistoty. Můžete používat i hadřík z bavlny, ale před utíráním prachu ho navlhčete.

Nic nezkazíte tím, když si pořídíte speciální přípravek na utírání prachu. Ten však musíte nastříkat přímo na hadřík, abyste z něj na nábytku neměli fleky. Pokud budete používat prachovku z mikrovlákna, žádný přípravek nepotřebujete. Nemusíte ji ani navlhčit.

Odstraňte z místností pohlcovače prachu

Prach se vám v místnostech bude objevovat často, pokud v nich máte věci, které je pohlcují. Když máte doma závěsy a záclony, sundejte je. Zachytává se v nich nejvíce prachu. Pokud máte pocit, že se bez nich nemůžete obejít, alespoň je často vyklepávejte.

Mějte však na paměti, že pokud budete mít doma závěsy a záclony, prachu se zcela nezbavíte. Další velký pohlcovač prachu je koberec. Nečistoty do něj zadupáváte. Lepší by bylo mít pouze malý koberec, který můžete vzít do rukou a vyklepat ho.

Nezapomeňte pravidelně protřepávat peřiny

Peřinám byste měli věnovat velkou péči, usazuje se v nich spousta prachu, který se snadno šíří po místnosti. Peřiny každý den protřepejte, vyměňte povlečení a vysajte matraci jednou týdně. Uvidíte, že poté se vám bude v ložnici lépe dýchat. V peřinách se vám můžou zabydlet roztoči. Jak poznáte, že se u vás usídlili?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve