Ocet pomůže nejen v domácnosti, ale i v zahradě. Zatočí s plevelem i se škůdci

 Exterier 
23. srpna 2019 09:36 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Ocet ocení každý zahrádkář Internet
Že je ocet všestranným pomocníkem při úklidu domácnosti, se všeobecně ví. Ale tuto kyselou tekutinu využijete i na zahradě, a to mnoha způsoby. Možná budete překvapeni, kolik práce na vašem pozemku ocet zastane.

Je až k nevíře, co všechno ocet zvládne. Bílý ocet například dokáže vyléčit infekci rostlin, odehnat krtky a mravence, urychlí klíčení semen, a navíc se vypořádá s plevelem. A ještě vám pomůže perfektně vyčistit vaše staré a zašlé květináče.

Pokud máte úctu k přírodě a snažíte se na vaší zahradě omezit používání chemických přípravků, bílý ocet se vám bude více než hodit.

Zlikviduje škůdce

Velkým nepřítelem každého zahrádkáře jsou škůdci, ať už jde o hlodavce, krtky nebo slimáky. Všichni tito tvorové za sebou dokáží zanechat pořádnou spoušť. Nemusíte se hned upínat k drastickým chemickým preparátům nebo necitlivým metodám. Stačí si vzít staré oblečení, to pak namočit do bílého octa a rozmístit mezi záhonky, květiny a keře, tedy tam, kde vás škůdci nejvíce trápí. Pach octa by měl škůdce z vaší zahrady spolehlivě vypudit. Tento fígl zabírá i na zajíce nebo jeleny, kteří v zimě rádi okusují mladé stromky. Pokud chcete, aby octový odpuzovač skutečně dobře fungoval, textil namočte do kyselé lázně jednou za týden. A pokud se bojíte, že stará košile pohozená někde v záhoně bude vypadat ošklivě, můžete si z oblečení namočeném v octu vytvořit třeba strašáka.

Vyžene mravence

I mravenci dokáží na zahradě napáchat velkou škodu. Pokud se jich chcete zbavit, opět můžete použít světlý ocet, který je skvělým insekticidem. V odpuzování mravenců je ocet opravdu vítaným pomocníkem. Připravte si roztok octa a vody v poměru 1 : 1 a nalijte jej na mraveniště nebo tam, kde je jejich výskyt největší. Mravenci se pak takto ošetřeným místům vyhnou širokým obloukem.

Odstraní plevel

Boj s plevelem často připomíná boj s větrnými mlýny. Zkuste si práci ušetřit díky octu. Připravte si roztok složený ze tří litrů octa, šálku soli, polévkové lžíce citronové šťávy a dvou lžic přípravku na mytí nádobí. Čím více octa použijete, tím bude přípravek účinnější. Směs si nalijte do rozprašovače a snažte se jí pokrýt co největší plochu plevele. Výsledky by se měly dostavit do dvou až tří dnů, kdy plevel uhyne. Koncentrovaný ocet dokáže vyhubit také trávy a mechy prorůstající přes spáry v plotech nebo v zámkové dlažbě. Stačí ho párkrát aplikovat rozprašovačem na problematická místa a je po problému.

Zbaví rostliny infekce

Pokud se na vašich rostlinách z ničeho nic objeví tmavé skvrny na listech a stoncích, většinou to naznačuje nákazu infekcí. Pokud budete reagovat rychle, můžete ještě napadené rostliny zachránit. Jako první pomoc vám poslouží heřmánkový čaj, do kterého přidáte dvě lžíce octa. Roztokem napadené rostliny postříkejte. Směs zabírá na nemoci způsobené houbami a plísněmi.

Dodá energii kyselomilným rostlinám

Pokud máte na zahradě rododendrony, azalky, gardénie či jiné kyselomilné rostliny, měli byste mít rovněž ocet po ruce. Pokud totiž tyto rostliny začnou chřadnout, může je ocet zachránit. Stačí smíchat šálek octa s pěti litry vody a zalít půdu kolem rostlin. Dávka octa rostliny opět zvetí. Účinek je sice jen dočasný, ale na druhou stranu je velmi rychlý.

Pomůže s klíčením semen

Bílý ocet působí neuvěřitelně, pokud jde o klíčivost jakýchkoli semen. Nejprve semínka obruste pilníkem nebo hrubým brusným papírem. Poté smíchejte 125 mililitrů octa, ½ litru vody a kapku mycího prostředku na nádobí. V této směsi semena nechte přes noc a následující den můžete sázet. Takto upravená semena budou klíčit podstatně rychleji.

Vyčistí staré květináče

Hliněné květináče získávají časem nepěkný vzhled působením solí, vápníku a minerálů. Není ale nutné se zašlých květináčů hned zbavovat. Ponořte je na 20 až 30 minut do roztoku octa s vodou v poměru 1 : 3 (1 díl octa na 3 díly vody). V octové lázni se všechny usazeniny rozpustí a květináče budou zase jako nové.

Odstraní ze zahradního nářadí rez

Zjistili jste, že vaše zahradní nářadí zrezivělo? Nevadí. Ocet si se rzí snadno poradí. Stačí nářadí namočit do neředěného octa. Necháte ho tam na několik minut, pak jen opláchnete a nářadí je čisté bez rzi. O tom, že si můžete z octa vyrobit hloubkový čistič koberců, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47