Omyvatelná nebo otěruvzdorná barva? Kterou zvolit a proč

 Interier 
14. srpna 2019 12:57 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud jste se rozhodli pro omyvatelnou barvu, pak opět musíte hodně studovat složení Shutterstock
Není nad vymalovaný byt. Ovšem někdy stačí chvilka nepozornosti a celá práce je marná. Řešením mohou být omyvatelné barvy. Ovšem pozor, je třeba velmi pečlivě vybírat.

Pokud malujete pokoje svépomocí, pak v obchodech narazíte na celou řadu značek, odstínů a druhů barev. Mezi nimi trůní otěruvzdorné nebo omyvatelné nátěry. Pozor však právě na to, abyste si nespletli tyto pojmy. Každý druh umí úplně něco jiného. A obrovský rozdíl je také v kvalitě barev. Některé vám tak mohou v konečném důsledku přidělat ještě více práce a starostí. Čím se tedy řídit?

Omyvatelná versus otěruvzdorná 

V první řadě si musíte ujasnit, zda chcete omyvatelnou nebo otěruvzdornou barvu. V tom prvním případě by měla omyvatelná barva vydržet především mytí vodou. Jakmile se na zdi objeví nečistoty, můžete vzít kbelík s vodou, hadřík a „postižené“ místo umýt. Tento druh barev se hodí pro místnosti se zvýšeným rizikem znečištění, jako jsou dětské pokoje, kuchyně nebo chodby. Ovšem bedlivě sledujte použití. Některé mohou být určeny pro použití do technických místností a nehodí se tedy do obytných prostor. Otěruvzdorná barva na zeď nezaručuje, že je odolná vůči oděru, ale otěru. Když se tedy opřete o takovou zeď, neměla by na vašem oblečení zanechat stopy. V žádném případě z ní ale nelze setřít nečistoty vlhkým hadrem.

Na kvalitě záleží

Pokud jste se rozhodli pro omyvatelnou barvu, pak opět musíte hodně studovat složení. Některé druhy odolají vodě více, jiné méně. To se týká především levnějších nátěrů, které mohou být na hranici omyvatelnosti, takže byste mohli snadno vodou a hadříkem smýt nejen nečistotu, ale i nátěr. U některých barev se zase můžete potkat s tím, že při prvním kontaktu s vodou umyjete „ochrannou“ vrstvu, a tím vlastně nátěr přestane být omyvatelným. Opravdu kvalitní omyvatelné barvy by měly vydržet nejen styk s vodou, ale i drhnutí nečistot. 

Plíseň a škrábání

Opravdu kvalitní omyvatelné barvy mohou mít však i jedno negativum. Když se totiž po nějaké době rozhodnete vymalovat, dost možná budete muset původní nátěr seškrábat. A to proto, že nová barva nebude chtít na původním natěru držet. Stejně tak se vám může stát, že vám omyvatelný nátěr z různých důvodů popraská.

Omyvatelné barvy také nejsou moc vhodné do místností, kde se drží hodně vlhkosti. Na stěnách totiž mohou vytvořit neprodyšnou vrstvu, která udusí zdivo. Uvnitř tak může docházet ke kondenzaci vlhkosti a následně vzniku plísní, s nimiž se jen těžko bojuje. Takže je třeba opravdu velmi pečlivě vybírat a volit takovou barvu, která vám zaručí nejenom výdrž, ale také prodyšnost. Pak už musíte vyřešit pouze to, jakou barvou si svou místnost vymalujete. Například určité odstíny, které chcete použít v kuchyni, povzbuzují chutě k jídlu, jiné je zase tlumí. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47