Červotoč, potemník, štěnice a další brouci v domácnosti. Jak je poznáte a jak se jich zbavit?

 Tipy a inspirace 
13. srpna 2019 10:00 / Veronika Prášilová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Nikdo je doma nechce, bohužel občas jejich návštěvu absolvuje asi každý Internet
S otravným hmyzem se ve své domácnosti čas od času setká každý. Avšak existuje několik druhů, které doma rozhodně nevidíme rádi. Jedná se o škůdce, kteří v bytě či domě ničí nábytek, znehodnocují potraviny a mohou být i zdrojem alergických reakcí.

Pojďme se podívat na některé nezvané hosty, s nimiž se můžete, ale rozhodně nechcete setkat.

Červotoč spížní

Jedním z nejčastějších je takzvaný červotoč spížní. Ačkoliv se nejčastěji nachází v potravinářských provozech, není výjimečné, že zavítá i k vám domů. Problémem je, že jeho pozornosti neunikne žádné jídlo, které doma máte. V kuchyni a spíži mu chutnají jak sladkosti, tak například koření nebo dokonce granule vašich mazlíčků. Jedná se o létající brouky, kteří jsou maximálně půl centimetru velcí, mají žlutohnědou barvu a jejich válcovité tělo je pokryto jemným ochlupením. Setkat se můžete také s jejich bílými larvami.

O jejich přítomnosti svědčí to, že v papírových či plastových obalech od potravin naleznete okrouhlé výletové otvory a dírky. Pokud tyto známky objevíte, napadené potraviny bez milosti zlikvidujte a vydezinfikujte byt. Pokud se i přes důkladný úklid brouci znovu objeví, obraťte se na speciální firmu, aby u vás provedla desinsekci.

Potemník skladištní

Narazili jste ve své spíži na brouky připomínající kmín? Pak si můžete být poměrně jistí, že k vám zavítal potemník skladištní. Pokud se k vám dostane, obvykle jste si jej přinesli z obchodu v mouce nebo cukru, který je třeba okamžitě zlikvidovat, jelikož je s největší pravděpodobností znehodnocen výkaly a močí tohoto hmyzu. Může se však stát, že si v ingredienci brouků ihned nevšimnete, takže se může rozšířit i na okolní potraviny. Pokud k tomu dojde, musíte vše napadené zlikvidovat, což by vás mělo tohoto hmyzu zbavit. Pokud chcete mít jistotu, že v sypkých potravinách tyto brouky nemáte, je dobré je skladovat v průhledných uzavíratelných dózách.

Štěnice domácí

Dalším velmi otravným hmyzem je pak mol, a je jedno, zda k vám zavítá mol šatní nebo potravinový. V posledních letech se také ve hře znovu objevují štěnice, které o své přítomnosti dávají vědět černými tečkami na podlaze a nábytku. Jejich přítomnost můžete ucítit doslova na vlastní kůži, pokud na svém těle najdete červené pupínky s tmavší tečkou uprostřed. Svědí stejně jako bodnutí od komára, ale právě jejich vzhled napovídá tomu, že k vám zamířili drobné hnědé ploštice se třemi páry nohou a čtyřčlánkovými tykadly.

Pokud se u vás objeví, rozhodně to neznamená, že je to u vás doma špinavé jako na smetišti. Štěnice si do domácnosti můžete snadno donést například v kufru z dovolené, v tašce, s níž jste jeli v prostředku hromadné dopravy, nebo k vám přelezou ze sousedního bytu. Nevýhodou je, že pokud jde skutečně o štěnice, pak jejich likvidaci zaručí pouze specializovaná firma.

Mravenci

Zřejmě nejčastějšími hmyzími návštěvníky jsou pak mravenci, kteří zvláště v létě zaručenými cestičkami míří do kterékoliv části vašeho bytu či domu. Ať už se k vám dostali jakkoliv, existuje několik prověřených rad, jak se tohoto hmyzu zbavit. Tyto osvědčené tipy naleznete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve