Jednoduchý test, který vám napoví, zda je vaše postel zamořená roztoči

 Tipy a inspirace 
29. srpna 2019 08:59 / Ema Maxová
  2
📷
3 fotografie v galerii
Odpovědí na několik otázek zjistíte, zda se přítomnost roztočů v bytě týká právě vás Shutterstock
Víte, že v posteli s námi bydlí až dva kilogramy roztočů a šupinek lidské kůže, jimiž se roztoči živí, a která se z nás každou noc odlučuje spolu s potem? Zvířátek, která s námi bydlí v noci, jsou v běžné matraci až dva miliony!

Roztoči mohou způsobovat svědivé vyrážky, pupínky, alergickou reakci i vážné dýchací obtíže.Nezvaní miniaturní hosté jsou významný alergen pro rozvoj průduškového astmatu.

Roztoči jsou tak malincí, že není možné je vidět pouhým okem. Proto je nutné všímat si několika věcí kolem a důkladně pečovat především o své lůžkoviny.

Co roztoči milují?

  • matrace
  • koberce
  • záclony
  • čalouněný nábytek
  • chlupatá domácí zvířata
  • topení na více než 24 stupňů Celsia
  • praní textilií na méně než 60 stupňů Celsia
  • málo časté větrání
  • příliš mnoho plyšových hraček, polštářů, textilních deček a ubrusů…

Živná půda roztočů

I když se každý den umyjete od hlavy až k patě a uleháte s pocitem absolutní čistoty, může vás časem překvapit nepříjemná vyrážka. Pokud se totiž stejně dokonale nestaráte také o své lůžko, na vině jsou roztoči, kterých máte nejspíš plnou postel.

Jak dbát o ložní prádlo?

Ve většině domácností se mění lůžkoviny zhruba jednou měsíčně. Možná si říkáte, že nevidíte důvod, proč byste je měli prát častěji. Vždyť do postele uleháte čistí, tak jak by se mohlo povlečení zašpinit? A to je právě největší omyl.

Celá postel je totiž při nedostatečné péči doslova smetištěm biologického odpadu, které denně zásobujeme slušnou dávkou odumřelé kůže, lupů, potu, mazu, slin, chlupů a vlasů, ale i zbytkem krémů. Na takovémto místě často nespíte sami. Pro roztoče je to ideální hostina, a tak s vámi lože v hojném počtu sdílí.

Povlečení by se mělo dle odborníků měnit alespoň jednou týdně, ale v letních dnech, nebo pokud se v noci hodně potíte, je ideální obměňovat ho každé tři dny.

Peřiny a polštáře na celý život? V žádném případě!

Podle některých průzkumů tvoří desetinu váhy používaného polštáře zbytky odumřelé kůže, ale také slušná kolonie roztočů a jejich trus. Polštář byste měli alespoň jednou za tři měsíce vyprat na 60 °C, při kterých roztoči umírají, a potah na něj měnit dvakrát do týdne.

Vždyť na polštáři ulpívá nejvíce nečistot – kožní maz, pot, sliny, nebo zbytky kosmetických přípravků, které po čase mohou žluknout. Nejen tedy roztoči, ale i vaše vlastní biologické skvrny nebo kosmetické přípravky mohou nést vinu za vaše nemizící kožní problémy a akné. 

Zrovna tak byste měli pečovat i o vaši peřinu. Nejen povlečení je totiž nutné vyprat. Většina potu a dalších zbytků kůže se totiž hromadí právě tady. Všimli jste si někdy, jak jsou peřiny zažloutlé? To je přesně ono. Společně se zbytky kůže se v peřině nachází také obrovské množství jak živých, tak mrtvých roztočů. Peřiny perte alespoň čtyřikrát do roka.

Odpovědí na několik otázek zjistíte, zda se přítomnost roztočů v bytě týká právě vás. 

Udělejte si test:

  • Máte vyrážku?
  • Objevily se u vás svědivé pupínky?
  • Měníte povlečení jednou měsíčně?
  • Polštáře a peřiny neperete, nebo je perete jednou do roka?
  • O matraci se nijak zvlášť nestaráte?

Pokud jste alespoň třikrát odpověděli, že ano, s největší pravděpodobností máte doma miliony roztočů.

Rady na závěr

Odstrante těžké závěsy a záclony, které se nedají prát na víc než 60 stupňů, totéž nemilosrdně proveďte s koberci a ponechte jen podlahovou krytinu, která se dají snadno omývat. Tabu jsou také jakákoliv domácí zvířata – snad s výjimkou rybiček v akváriu.

Dále měňte matrace za nové nejdéle po sedmi letech používání, samozřejmostí by měly být chrániče na matrace, jež se dají prát na vysokou teplotu, a lůžkoviny pro alergiky, které mají stejné vlastnosti.

Důležité je také pravidelně větrat s rozestlanou postelí (kde je sucho, tam se roztočům nelíbí). Také prát na vyšší teploty. Dětské plyšové hračky, stejně jako třeba polštáře z materiálů, které se nedají prát na vyšší teploty, je dobré dát jednou dvakrát měsíčně do mrazáku na pár hodin. To také spolehlivě zlikviduje roztoče. Dále čtěte: Červotoč, potemník, štěnice a další brouci v domácnosti. Jak je poznáte a jak se jich zbavit?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47