Také vyhazujete slupky od cibule? Tak odteď už nebudete
Ano, řeč je o slupce, kterou každý považuje za odpad. Přitom je několikanásobně bohatší na antioxidanty než cibule samotná.
Nedejte se ale zmást. Slupku od cibule byste určitě neměli začínat konzumovat. Sama o sobě totiž jedlá není! Najde se však několik způsobů, díky kterým se dají prospěšné látky z cibulové slupky získat.
Povařte a vyhoďte
Cibulovou slupku můžete vyloženě vyvařit například v polévce, omáčce či rýži. Jednoduše cibuli neloupejte, vložte ji do pokrmu a po uvaření ji celou vyjměte a vyhoďte. Všechny potřebné živiny a prospěšné látky se z cibule a její slupky přesunou do pokrmu.
Uvařte si "slupkový" čaj
Není nic jednoduššího a přitom zdravějšího. Postup je opravdu primitivní. Stačí cibuli oloupat a ze slupek, které byste jinak vyhodili, si uvařit čaj. Zalijte je vařící vodou a nechte vylouhovat. Pokud vám čaj ze slupek nevoní, oslaďte si ho medem, citronem, nebo jej přidejte k jinému čaji. Jak si připravit ten nejlepší cibulový čaj najdete včetně detailního postupu v tomto článku.
Lék ze slupek
Trápí vás bolesti nohou, nebo dokonce křeče? Tak to určitě zkuste cibulový odvar. Cibulovou slupku nechte čtvrt hodiny vařit ve vodě a po vychladnutí vypijte tento lék před spaním. Vařte si ho několik po sobě jdoucích dnů, dokud bolest úplně neustoupí.
Přírodní barvivo
Cibulové slupky také mohou posloužit jako přírodní barvivo. Uvařte jich ve vodě tolik, kolik máte, a můžete je použít třeba při barvení vajíček na Velikonoce, nebo si s nimi dokonce obarvit vlasy. I vývar bude s použitím slupek nejen zdravější, ale chytne od slupek i krásnou barvu.
Prospěšné vlastnosti cibulové slupky
- reguluje krevní tlak
- působí protizánětlivě
- snižuje hladinu cukru v krvi
- příznivě napomáhá růstu svalové hmoty
- působí jako přírodní antidepresivum
- je vyhledávaným pomocníkem při alergiích
- snižuje otoky a křeče
- léčí některé formy rakoviny