Také vyhazujete slupky od cibule? Tak odteď už nebudete

 Tipy a inspirace 
24. srpna 2019 10:55 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Cibule je velmi zdravou potravinou Shutterstock
Cibule je potravina, která je v našich domácnostech velice běžná. Jídlu dodává skvělou chuť a navíc je pro náš organismus velmi prospěšná. Věděli jste však, že to, co je na cibuli nejzdravější, končí obvykle v koši?

Ano, řeč je o slupce, kterou každý považuje za odpad. Přitom je několikanásobně bohatší na antioxidanty než cibule samotná.

Nedejte se ale zmást. Slupku od cibule byste určitě neměli začínat konzumovat. Sama o sobě totiž jedlá není! Najde se však několik způsobů, díky kterým se dají prospěšné látky z cibulové slupky získat.

Povařte a vyhoďte

Cibulovou slupku můžete vyloženě vyvařit například v polévce, omáčce či rýži. Jednoduše cibuli neloupejte, vložte ji do pokrmu a po uvaření ji celou vyjměte a vyhoďte. Všechny potřebné živiny a prospěšné látky se z cibule a její slupky přesunou do pokrmu.

Uvařte si "slupkový" čaj

Není nic jednoduššího a přitom zdravějšího. Postup je opravdu primitivní. Stačí cibuli oloupat a ze slupek, které byste jinak vyhodili, si uvařit čaj. Zalijte je vařící vodou a nechte vylouhovat. Pokud vám čaj ze slupek nevoní, oslaďte si ho medem, citronem, nebo jej přidejte k jinému čaji. Jak si připravit ten nejlepší cibulový čaj najdete včetně detailního postupu v tomto článku.

Lék ze slupek

Trápí vás bolesti nohou, nebo dokonce křeče? Tak to určitě zkuste cibulový odvar. Cibulovou slupku nechte čtvrt hodiny vařit ve vodě a po vychladnutí vypijte tento lék před spaním. Vařte si ho několik po sobě jdoucích dnů, dokud bolest úplně neustoupí.

Přírodní barvivo

Cibulové slupky také mohou posloužit jako přírodní barvivo. Uvařte jich ve vodě tolik, kolik máte, a můžete je použít třeba při barvení vajíček na Velikonoce, nebo si s nimi dokonce obarvit vlasy. I vývar bude s použitím slupek nejen zdravější, ale chytne od slupek i krásnou barvu.

Prospěšné vlastnosti cibulové slupky

  • reguluje krevní tlak
  • působí protizánětlivě
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • příznivě napomáhá růstu svalové hmoty
  • působí jako přírodní antidepresivum
  • je vyhledávaným pomocníkem při alergiích
  • snižuje otoky a křeče
  • léčí některé formy rakoviny
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47