Jak opravit kapající kohoutek u klasické i pákové baterie

 Tipy a inspirace 
08. března 2019 11:07 / Petr Vlach
  11
📷
6 fotografií v galerii
I pákovou vodovodní baterii lze opravit Shutterstock
Máte klasickou vodovodní baterii a kape vám stále voda. Nenechte si utíkat peníze a pusťte se do opravy, která bude stát pár korun. A s trochou zručnosti zvládnete opravit i pákovou baterii. Máme dobré rady.

Vodovodní baterie, obzvlášť ty pákové, se zdají být hodně komplikované. Opak je ale pravdou, a jakmile jednou vše rozeberete, zjistíte, že není problém drobné závady odstranit.

Klasická baterie

Klasickou baterií myslíme tu s kohoutkem či dvěma kohoutky. Nejprve tedy zjistíme, který kohoutek kape. Zastavíme přívod vody. Ověříme, že voda neprotéká. Hranou nožíku vyjmeme barevný štítek na kohoutku. Pod ním je šroubek, který vyšroubujeme. Sundáme ovládací růžici.

Následně použijeme buď sika kleště, francouzský klíč nebo klíč o příslušné velikosti na uvolnění ventilu. Vyšroubujeme ventil. Na jeho zadní straně uvidíme gumové těsnění, které je příčinou kapajícího kohoutku. Těsnění je obvykle ve své pozici jištěno drobnou matičkou, kterou povolíme a těsnění tak můžeme vyměnit. Prohlédneme ještě dosedací plochu. Neměly by zde být žádné nečistoty.

Vše zašroubujeme v obráceném pořadí zase dohromady. Pustíme vodu a ověříme, zda vše dobře funguje. Klasickou vodovodní baterii nikdy příliš neutahujeme. Zavíráme právě tak silně, aby voda přestala kapat. Zbytečným dotahováním zkracujeme životnost těsnění. Naštěstí není příliš drahé.

Někdy voda protéká skrz ventil, ten jeví celkové známky opotřebení. V takovém případě investujte pár desetikorun do nákupu nového ventilu. Výměna tak bude ještě jednodušší a výsledek skvělý.

Páková baterie

Postup je v mnohém podobný jako u klasické vodovodní baterie. Pod barevným štítkem se nachází šroubek, kterým uvolníme páku a sejmeme ji. Kroužek kolem kartuše bývá nasazen nebo našroubován. Sejmeme jej také. Vyjmeme kartuši, odstraníme případné nečistoty a vložíme novou kartuši. Postup montáže je opět obrácený. Vzhledem k tomu, že zde vyměňujeme celou kartuši, neřešíme jednotlivé kapající těsnění. Kartuše v pákové baterii je samozřejmě dražší než drobné gumové těsnění. Vyjde vás asi na 150 – 350 Kč podle typu baterie. Pustíme vodu a ověříme funkčnost. A aby baterie vypadala jako nová, můžeme použít postup z článku zde, který se zabývá jejím čištěním.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008