Uvažujete o malé vodní elektrárně? Má to své výhody, ale i jistá rizika

 Technika 
04. března 2019 15:36 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Tekoucí voda je mocný zdroj energie Internet
Máte v blízkosti domu potok nebo říčku? Vodní tok lze využít i k výrobě ekologické energie. Pokud se ale pro malou vodní elektrárnu rozhodnete, zvažte dobře všechna pro a proti. Ať pak svého rozhodnutí nelitujete.

Malá vodní elektrárna může domácnostem snižovat účty za energie, vyrobenou elektřinu je také možné prodávat.

Jako malé vodní elektrárny se označují systémy s instalovaným výkonem maximálně 10 MW, což teoreticky stačí až stovce běžných tuzemských  domácností. Prakticky je nutné zohlednit rovněž intenzitu vodního toku, zvláště když malá vodní elektrárna v profesionálním provedení stojí řádově statisíce až miliony korun.

Stabilní tok je základ

Na trhu najdete různé modely, ale princip zůstává v podstatě stejný. Malá vodní elektrárna přeměňuje energii proudícího potoku nebo říčky na elektřinu prostřednictvím turbíny, která pohání generátor. Množství vyrobené energie závisí na spádu a průtoku vody.

Výhody malé vodní elektrárny

  • Využívá obnovitelný zdroj energie.
  • Prakticky nevytváří odpad.
  • Šetří životní prostředí.

Rizika malé vodní elektrárny

  • Závisí na stabilním průtoku vody.
  • Málokde najdete vhodnou lokalitu pro její výstavbu.

Typy vodní elektrárny

Základní typy lze rozdělit podle instalovaného výkonu, dosahovaného v ideálních podmínkách:

  • průmyslové elektrárny (od 1 MW)
  • mini-elektrárny (do 1 MW)
  • domácí elektrárny (do 35 kW)

Kde ji postavit

Než si malou vodní elektrárnu pořídíte, prozkoumejte důkladně říčku nebo potok, přesněji celoroční spád a průtok. Pro představu: Například říčka klesající o 3 ‰ (3 metry výšky na 1 kilometr délky), kterou protéká kubík vody za sekundu, poskytuje energii přibližně pro výkon 25 kW. Nemá smysl, aby malá vodní elektrárna svými možnostmi přesahovala realitu říčního toku.

Potom zvažte, jestli technologii pracně sestrojovat svépomocí, anebo koupit profesionální řešení. I malá vodní elektrárna je už projektem, který potřebuje příslušná povolení úřadů. V ekonomické kalkulaci nákladů na pořízení a provoz technologie je samozřejmě nutné počítat hlavně s elektřinou, kterou vám malá vodní elektrárna vyrobí a spotřebujete ji na místě. Teprve až přebytky je možné prodávat do distribuční sítě.  

Malá vodní elektrárna musí vyhovovat zákonu o vodách a vyhlášce o obecných požadavcích na využívání území. Obojí je dobré si dopředu nastudovat.

Názorné příklady

Jak poznat chybně a naopak výhodně umístěnou malou vodní elektrárnu? Vše je otázkou nákladů a výnosů a případné návratnosti. Zde jsou názorné příklady:

Jedna domácnost investovala 150 000 korun a koupila vodní elektrárnu, která měla v ideálních testovacích podmínkách nominální výkon 10 kW. Ale bohužel stroj si majitelé domu postavili na problematickém toku, který často vysychá, takže reálně dosahuje výkonu 0,2 kW. Za rok tak elektrárna vyrobí zhruba 1 750 kWh, které jinak odebere z elektrické zásuvky za 8 700 Kč. Malá vodní elektrárna v tomto případě svoji cenu možná vůbec nevrátí.

Někdo další může investovat třeba 50 000 korun a koupí vodní elektrárnu, která měla v ideálních podmínkách výkon 3 kW. Když technologii umístí na stabilním říčním toku, může průměrně dosáhnout výkonu 0,5 kW. Za rok získá 4 380 kWh, kterými uspokojí svoji spotřebu elektřiny (svícení, vaření, provoz domácích spotřebičů) a přebytek výhodně prodá. Tato malá vodní elektrárna svoji cenu vrátí přibližně za čtyři roky. O výhodách a nevýhodách domácí větrné elektrárny jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47